Genom att använda webbplatasen godkänner du vår användning av webbplatskakor. Jag godkänner! | Vad är webbplatskakor?

Skolbesök på museet

Lärare och elever från förskolorna och skolorna i hela Kalmar län är välkomna till oss på Kalmar läns museum. Vi vill vara en angelägen mötesplats och ett komplement till skolans undervisning. Boka upplevelseguidningar, temaguidningar, pedagogiska program eller fortbildning.

Barn upp till 19 år har alltid fri entré på Kalmar läns museum. Vid bokade skolgruppbesök har även lärare fri entré.

Bokning
Du bokar dina guidningar och skolprogram genom att ringa oss på tel. 0480-45 13 70 vardagar kl. 08.30-10.00 samt kl 14.00-16.00. Boka även gruppbesök utan guide i förväg.
 Res gärna med KLT. En kostnadsfri kulturresa per klass och läsår. Ansök om din resa genom oss, och kom ihåg att kolla upp dina restider hos KLT i förväg. 

Visa prisuppgifter

Regalskeppet Kronan

Guidning grupp vuxna, Kronan. Tid ca 60 min.

Guidning grupp barn/ungdom, Kronan. Tid ca 45 min.

Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk stormaktstidens mäktigaste skepp, regalskeppet Kronan, under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Följ med oss ner i djupet! Mer än 30000 föremål har bärgats från vrakplatsen utanför Öland. Vi berättar om livet på 1600-talet, om kriget, om varför Kronan byggdes, om varför hon sjönk och vad som hände sedan.


Jenny Nyström

Guidning grupp vuxna om Jenny Nyström. Tid ca 45 min.

Guidning grupp barn/ungdom om Jennys Nyström. Tid ca 35 min.

Konstnärinnan Jenny Nyström har ibland kallats för tomtens mamma. Det är inte alla som känner till hennes akademiska konstnärsbakgrund, hennes ursprungliga ambitioner eller vad som inspirerade henne till alla de illustrationer och tomteporträtt som hon senare blivit mest känd för. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt.


Muntligt berättande

Skrönor sagor och berättelser. Tid ca 35 min.

Låt oss berätta för er! I tusentals år har vi människor berättat för varandra. Berättandet kan vara ett rent nöje men också fos­trande, identitetsskapande, till hjälp i svåra stunder, ge oss förståelse för andra och utveckla språket. Berättelser kan ibland också vara lite läskiga…


En båtsmans avsked

Guidning grupp barn/ungdom, Båtsmans avsked. Tid 60- 80 min.

Dramatiserad guidning i utställningen om Kronan.  I den här guidningen får eleverna träffa en båtsman från 1676, bara dagar innan han ska mönstra på det stora regalskeppet Kronan. Han är ännu lyckligt ovetandes om vad som väntar. Hur ser hans vardag ut? Vad har han för drömmar? Är det här ett val han har gjort? Eleverna får chansen att ställa alla sina frågor till honom på plats. Är han rädd? Är han stolt? Vad tänker han packa? Hur länge tror han att han kommer vara borta? Vad tycker hans familj? Vad händer om han inte överlever kriget? 

Sidan uppdaterades 31 januari 2017 klockan 09.31