Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny
Jenny Nyström

Jenny Nyström

Jenny Nyström är Kalmarflickan som for till Paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer. Utställningen visar ett säreget konstnärsliv och lyfter fram hennes stora mångsidighet; akademiskt måleri, porträtt, bok-, reportage-, kort- och tidningsillustrationer.

medaljtavlan.jpg

Jenny Nyström är kalmarflickan som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

Hon är känd som mamma till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs version, men framför allt till den snälle julklappstomten. Som illustratör var hon mycket produktiv och det finns tusentals bilder av hennes hand.

Att hon samtidigt var en mycket duktig konstnärinna med gedigen akademisk utbildning både från Konstakademien i Stockholm och från de främsta akademierna i Paris, kanske inte varit så väl känt.

Utställningen visar ett säreget konstnärsliv och lyfter fram hennes stora mångsidighet; akademiskt måleri, porträtt, bok-, reportage-, kort- och tidningsillustrationer.

Jenny Nyström skildrar barnens värld med värme och inlevelse och hon trodde själv, "att det berodde på att hon alltid älskat barn och att hon hela livet mindes sin lyckliga barndom i den idylliska staden Kalmar."'

Vi känner henne som tomtens mamma. Hon kallas barnens konstnärinna. Men Jenny Nyström är så mycket mer. Framförallt är hon en välutbildad yrkeskvinna i en tid när man ansåg att kvinnans främsta uppgift var att sköta hem och familj. Jenny Nyström levde i och med sin tid men ville också ge barn och vuxna något av det fagra landet östan om sol och västan om måne.

barnensdag-1.jpg

Information om utställningen


Plats:
Plan 4

BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire