Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Ännu fler kistor!

Inlagt 12 juli 2011 av Lars Einarsson i Kronan

Knappt hinner vi ned i bottenslammet innan sidorna av ytterligare en stor träkista avtecknar sig i grådunklet på 27 meters djup. Och den här gången är det en grymt stor sak. 120 cm lång och 60 cm bred och hög. Tror vi. Bara två sidor av kistan är ännu frilagda (på bilden syns de två brädorna som utgör kistans botten).

En sak är säker. Vi arbetar oss allt närmare den tvärskeppsgående brottytan i söder. Och förr eller senare måste fyndmaterialet ta slut. Men det tycks vara så att även i detta utsatta område har föremålen skyddats väl av skeppets solida konstruktion. I och för sig, gäller det inte allt material. Omkring kistan är sedimentet fyllt med fullständigt fragmenterat material. Bara kraftiga, solida träföremål tycks ha stått emot tidens tand. Kistan har med sin kraftiga struktur hållit stånd mot århundraden av nötande sand och vatten.

Vad kan då finnas i kistan? Vi kan endast spekulera. Den är ganska grov till sin natur. Brädorna den är tillverkad av, är ohyvlade och saknar dekor. Kanske är det en låda avsedd för verktyg. Knappast en behållare med exklusiva föremål som tillhört en officer och ståndsperson. Imorgon onsdag fortsätter arbetet med att gräva fram kistan. Då återkommer vi med information om vad som gömt sig i Östersjöns djup på trossdäcket i stormaktstidens största fartyg - superregalskeppet Kronan!

Team Kronan/Lars Einarsson


Kommentarer


Anonym 2011-07-14 14:03
Kul att bloggen är igång igen och spännande med nya fynd... Jag kommer definitivt bli en följeslagare :)Vore roligt om du kunde lägga upp bilder och info om Kronans dyk crew under de här tre veckorna.


Kommentera


BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire