Brottsplats Kalmar slott?

Av Karl-Oskar Erlandsson 2009-02-26

Det har ibland sagts att arkeologers arbete kan liknas vid en kriminalteknikers eller en detektivs, där man med olika metoder försöker klura ut vad som hänt på en plats. Den senaste veckan har denna liknelse tagit sig lite mer konkreta uttryck, då arkeologer från länsmuseet och polisen i Kalmar försökt slå sina kloka huvuden ihop för att försöka lösa ett misstänkt brott vid Kalmar slott.I fredags hade jag möjligheten att få komma in i det nya polishuset och titta. Jag har kontakt med en polis där som jag känner sedan vi gjorde ett jobb tillsammans när Ryssby kyrka hade brunnit ner. Han jobbar på den kriminaltekniska roteln och nu tog jag mina fotografier från skelettet som hittades vid slottet och åkte dit. Jag tror att hela avdelningen var samlad och vi satt ner och jag visade bilderna på skelettet och vi diskuterade. Det var en massa brainstormande under en ganska lång tid och det var fantastiskt roligt och intressant. Att höra deras syn på hur personen låg, hade han blivit nerslängd eller nedlagd, händerna, armarna och benens ställning diskuterades. Det var mycket inspirerande att få deras syn på saker som vi hittar i vårt arbete och polisens och vårt jobb har nog många gemensamma nämnare. Att jag sedan fick en rundtur i de nya lokalerna gjorde inte besöket sämre.Det återstår att se vad detta initiativ leder till, kanske kan vi med hjälp av polisen få fram fler ledtrådar till vem den döde på slottet var och vad som hänt. Vi lär få anledning att återkomma.Cecilia Ring, KLM