• Kragujevac  1941 och idag

  • Kragujevac  1941 och idag

Kragujevac 1941 och idag

Av Emma Angelin Holmén 2013-12-05

Igår var vi med om intensiva diskussioner om historia, kulturarv och dess påverkan på framtiden. Vi var i Kragujevac, en stad söder om Belgrad. Den 21 oktober 1941 hände något fasansfullt här, nära 3000 av innevånarna samlades in och sköts till döds av tyska soldater, allt efter principen att för varje dödad tysk soldat skulle 100 civila dödas. De som avrättades var vanliga arbetare, romer, lärare och även ett par klasser med elever. Innan de avrättades hölls de fångna i två dagar och många skrev då hälsningar till sina nära och kära på små papper och dessa  finns idag bevarade. Ett stort museum och en memorial park finns nu i staden och 21 oktober hålls en stor sorglig minnesceremoni med flera tusen deltagare varje år. Staden är mycket tyngd av sin historia liksom resten av Serbien, människorna vi träffar talar mycket om rädsla, att de är offer i de krig som varit och att det politiska systemet inte fungerar idag.

Det senaste året har man gjort nya pedagogiska program på museet i Kragujevac med inriktningen att man ska lära från det som varit men också använda den kunskapen för att skapa en bättre framtid. Här kommer vi från Kalmar in, nu vill man skapa ett event i minnesparken där man inte bara återupplever det hemska utan också ser framåt. Det känns som ett stort förtroende att man vill att vi ska vara med och arbeta fram de planerna. Vår roll är mycket att med ett utifrånperspektiv ställa frågor, vad är egentligen Serbiens identitet? Hur kan man använda all den negativa historien till en bättre framtid? Man kan prata om 1941 men vågar man prata om balkankrigen på 1990-2000 talet som satt bittra spår?

Eventet ska ske i mars nästa år med ungdomar och andra från staden.

Igår kväll var vi hemma hos en av våra samarbetspartners på middag, vi åt indonesisk mat i en liten lägenhet i Belgrad med journalister, historiker och kulturarbetare, ibland känns det som hela världen kan rymmas i en liten lägenhet! Det här jobbet skapar verkligen möten och nya vänner! Plötsligt är konflikterna på Balkan viktiga även för mig, något jag inte direkt tänkt på tidigare om jag ska vara helt ärlig!

I eftermiddag åker jag dock gärna hem till trygga Sverige och vårt fina museum där en stenålderfamilj flyttat in precis som på TV!