Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider

Kreativt samarbete med Kulturdepartementet i Sydafrika

Inlagt 13 november 2014 av Ebbe Westergren i
Elever och vuxna samlas runt Isivivane, Freedom Park, Pretoria, en ceremoniell plats för försoning, där dåtid och nutid möts. Här uttalas problemen, forgive but not forget, och efter det skapas kreativa lösningar för framtiden. Flera av deltagarna i tidsresan på Freedom Park menade att denna ceremoni var höjdpunkten på dagen.

Det är spännande och utmanande att arbeta i Sydafrika. Man kan sammanfatta arbetet de två senaste veckorna, med tidsresemetodiken i Johannesburg och Pretoria, på två sätt: Ständiga problem som ska lösas, varje dag, från övergripande ekonomi, personrelationer till blyertspennor. Dessa ständiga små o stora problem, som kräver sina lösningar, kan hålla mej vaken om nätterna. Hur ska vi göra? Och det andra som är lika sant för oss här i Sydafrika är: ett positivt mottagande, roliga arrangemang, kreativa diskussioner.

De senaste veckorna har jag o Helen Eklund arbetat tillsammans med nationella Kulturdepartementet och fem olika kulturarvsorganisationer/museer i Johannesburg och Pretoria. Svenska ambassaden i Sydafrika är också med i samarbetet. På åtta dagar lyckades vi genomföra fyra heldagars workshops, var och en inkluderande en tidsresa, på fyra olika platser, ca 60 personer per dag, nya människor och nya berättelser på varje plats. Mellan workshopsen var det resor och sen förberedelser/möten på nästa plats. Den sista dagen, i torsdags, var vi på Kulturdepartementet i Pretoria och sammanfattade, ett par personer från varje deltagande museum och sex personer från departementet. En hel dag diskuterade vi genomförda och kommande utbildningar och inte minst framtiden för tidsresemetodiken i Sydafrika.

En marknadsförare från departementet var med på tre av utbildningarna. Efter den sista skrev hon ihop en marknadsplan för att sprida tidsresemetodiken i hela landet o presenterade den på mötet. Ingen helt färdig plan, förstås. Men ramarna, visionerna, fördelarna och i stora drag hur den kan genomföras. Man bara häpnar över vilka möjligheter hon och andra ser och engagemanget som lyser igenom.

Vad mycket man lär sig på två sådana här veckor och inte minst den sista dagen på departementet.  Och vilken nytta man skulle kunna ha i Kalmar län o Sverige. Tänk att få ha en motsvarande intensiv workshop på det svenska Kulturdepartementet och/ eller i Kalmar län. Det är en hel del likheter mellan problem och möjligheter i Sydafrika och Sverige. Många av erfarenheterna är direkt eller indirekt överförförbara. Integrationspolitiken är ett tydligt exempel, social sammanhållning/ social cohesion, och det finns ett flertal andra exempel.

Flyget går nu för mej till Kapstaden och projektet med Cape Winelands om kulturarv och äldrevård. I början av mars 2015 ordnas en nationell konferens i Pretoria om tidsresemetodiken av Kulturdepartementet och Bridging Ages South Africa. Kanske kan vi vara flera personer från länsmuseet då?

9 November 2014
Ebbe Westergren