4 jul 2014

Ny miniuställning om Sandby borg!

Av Ludvig Papmehl-Dufay 2014-07-04

De arkeologiska undersökningarna vid Sandby borg på Öland har de senaste åren blivit en riktig kändis. Såväl nationell som internationell media har uppmärksammat de häpnadsväckande upptäckterna som inleddes med de spektakulära fynden av exklusiva smyckegömmor runt om i borgen i augusti 2010. Kalmar läns museums arkeologiska utgrävningar som pågått sedan 2011 har avslöjat spåren av en fruktansvärd och våldsam händelse i slutet av 400-talet som fått tiden i borgen att stanna.

I år genomfördes undersökningar under två veckor i juni. Liksom tidigare år var intresset mycket stort, under en dryg vecka hölls visningar två gånger dagligen vilket lockade ungefär 700 människor till borgen! Vi är väldigt glada över det stora intresset för undersökningarna och vi vill göra vad vi kan för att folk ska få ta del av de unika resultaten.

Materialet från Sandby borg är verkligen i en klass för sig och förtjänar en stor och omfattande utställning. Sådant tar tid, och flera av föremålen kräver också en stor säkerhet för att kunna ställas ut. Samtidigt ser vi att intresset är så enormt stort, vi får hela tiden frågor om var och när man kan få se något mer om Sandby borg. Därför har vi valt att med kort varsel sätta upp en miniutställning på Kalmar läns museum, "Glimtar från Sandby borg", där man ges en första introduktion till platsen och fynden. Utställningen öppnar formellt genom en pressvisning som hålls på tisdag den 8 juli men kan ses redan från och med lördag den 5:e, på plan 2 utanför Kronansalen. Förutom text och bilder finns ett litet urval föremål utställda, bland annat ett 30-tal glaspärlor och en 56 cm lång lansspets av järn. Varmt välkomna!

/Ludvig Papmehl-Dufay, Museiarkeologi Sydost, Kalmar läns museum