4 sep 2014

Slutspurt!

Av Ludvig Papmehl-Dufay 2014-09-04

De arkeologiska undersökningarna inför nya E22 FÖrbifart RInkabyholm har nu pågått i fyra veckor, och vi går därmed så sakteliga in i någon sorts slutspurt där fältarbetet ska vara avslutat om två veckor. Mycket har vi hunnit, mycket har vi hittat men det är också en hel del arbete som återstår. In i dimman...

I Hossmo har resultaten varit över förväntan, d.v.s. vi har hittat ungefär det vi hoppades och trodde + lite till. Bonusen här är framförallt det fina grophus från yngre järnålder som vi har berättat om tidigare, och som är det andra kända i sitt slag i Möre. Bland fynden från metalldetektorundersökningen finns en del gobitar som vi kommer att berätta mer om senare. Den omtalade "vikingavägen"; d.v.s. den långsmala distinkta mörkfärgning som hittades redan förra året och som då tolkades som en väg, lite i brist på bättre förklaringar, har nu börjat visa sig från sin bästa sida. Efter att noggrannt ha undersökt lite större utsnitt ur anläggningen är vi nu tämligen säkra på att det verkligen rör sig om en väg. Hur gammal den är och hur länge den varit i bruk återstår att reda ut, men att den användes under yngre järnålder och vikingatid tycks stå klart. Undersökningen har tydligt visat att den mörka fyllningen är att betrakta som en igenfyllning av vägen, som skett efter det att den tagits ur bruk. Under den mörka fyllningen framträder extremt tydliga hjulspår, inte två utan tre! Här har vi verkligen möjlighet att diskutera hur vägen har använts, vilken sorts vagnar man dragit och hur. De tre spåren tolkas preliminärt som att det rör sig om två olika dragdon, med olika bredd mellan hjulen.

I Skyttlahagen börjar undersökningsytan allt mer anta formen av ett slagfält. Den blockrika terrängen och de många odlingsrösena har fått stå ut med både det ena och det andra i vår jakt på boplatslämningar, skärvstensflak och gravar. Grävmaskinen har fått jobba nästan lika hårt som arkeologerna, och det säger en del :) Veckans gladaste överraskning är de många fynden av vävtyngdsfragment inom en begränsad yta, där vi misstänker att det kan ha stått ett hus. Vävtyngderna representerar troligen helt enkelt en vävstol som stått mot väggen inne i huset. Fyndet är intressant och ger oss en inblick i de aktiviteter som människor ägnat sig åt här för kanske 2000 år sedan. Tänk om man hade kunnat se hur det vävda tyget såg ut!

 

Så ligger det till, med bara ett par veckor kvar av fältarbetet. Nu hugger vi i och ser till att krama ur det mesta ur de båda platserna, häng med!

 

/Ludvig Papmehl-Dufay