Genom att använda webbplatasen godkänner du vår användning av webbplatskakor. Jag godkänner! | Vad är webbplatskakor?

4 mar 2014

Tidsresa till nutiden med samburus i norra Kenya!

Av Ebbe Westergren 2014-03-04

Ngurunit i norra Kenya är en vacker plats med välkomnande människor och en stolt samburu/rendille kultur. Folk utifrån skulle kalla dem för massajer. Där ska Bridging Ages konferens hållas i slutet av augusti. Det tar ca tio timmar med bil/matatu från Nairobi, vilken kan göras på en lång dag eller två mer normala dagar. Den sista biten körs i sanden genom ökenområdet med isolerade små samhällen av små, tillfälliga hyddor och en del kameler, kor och getter.

Området är hett, dagstemperaturen i regel mellan 30 o 40 grader. Ngurunit är ett av få samhällen i regionen som kan erbjuda skugga och höga berg intill.

Denna gång åkte vi fem svenskar i Ngurunit, fyra från Linnéuniversitet och jag från museet plus en från National Museums of Kenya. Vi gjorde en tidsresa till nutid (hur det nu går till) i en manyatta (boplats för en familj och djur) med frågeställningar om Stay or Leave, ett ständigt aktuellt tema bland nomader. Ca 80 personer från Ngurunit deltog, unga o gamla.

Eftersom jag och familjen varit i Ngurunit många gånger, firat jul och bröllop, så känner de flesta igen oss o hälsar glatt. Människorna är fast beslutna att visa att man kan arrangera en internationell konferens med hög kvalité och ett rikt innehåll, trots att det saknas elektricitet och mobilnät och en hel del av det som vi kallar moderna bekvämligheter. Men det vägs upp av vänligheten, engagemanget och en fascinerande levande tradition allt ifrån matlagning, klädsel, danser, eldgörning med pinnar, förvaringskärl för mjölk i ökenhettan, färger, smycken, smide på sten, hällmålning med mera. Och drömmar om bättre bete, mer vatten, men för en del studier i de ”civiliserade” trakter av Kenya, som man aldrig sett.

Förutom Ngurunit så ingick i denna Kenyaresa även en tidsresa och en workshop i storstaden Kisumu, vid Viktoriasjön och flera möten och seminarier på både Maseno University i västra Kenya och Kenyatta University i Nairobi.

Acheoleng! (hej då på samburu, fast ingen vet hur det skrivs eftersom samburu fortfarande inte är ett skriftspråk)

Ebbe

Sidan uppdaterades 8 december 2016 klockan 14.57