14 aug 2014

Utgrävningarna inför E22 förbifart Rinkabyholm är igång!

Av Ludvig Papmehl-Dufay 2014-08-14

På måndagen satte vi spaden, eller rättare sagt grävmaskinen, i backen för att påbörja slutundersökningen på en av de båda platser vi ska gräva ut inför bygget av nya E22 förbi Rinkabyholm söder om Kalmar. Platsen kallas Skyttlahagen och ligger ett par hundra meter in längs vägen till Rinkaby i södra delen av Rinkabyholm (strax sydväst om IP). Här har tidigare förundersökningar visat spår av bosättning från yngre bronsåldern och äldre järnåldern, i runda slängar 3000-2000 år sedan eller något yngre. Det ska bli mycket spännande att se vilka spår som kan finnas kvar i marken efter dessa forntida Rinkabyholmsbor!

Nästa vecka startar vi även utgrävningen av den andra platsen som ska undersökas, nere i Hossmo i åkern direkt norr om infarten till Ljungbyholm. Här hittade vi vid förundersökningen dels en forntida väg som vi tror kan vara från vikingatiden, och dels en del spridda lämningar i form av föremål, eldstäder, en ugn och lite annat från olika delar av den yngre järnåldern, d.v.s. vikingatiden och tiden strax där innan. Kanske går en del av lämningarna in i tidig medeltid också, vilket är intressant inte minst sett i relation till den tidiga kyrkan ett kort stycke bort.

Undersökningarna är ett samarbete mellan Museiarkeologi Sydost, Sydsvensk Arkeologi AB, Östergötlands museum, Jönköpings läns museum och Bohusläns museum, där vi på Museiarkeologi Sydost från Kalmar läns museum står som huvudman. Fältarbetet pågår i sex veckor och öppna visningar kommer att hållas varje vecka med start nästa vecka. Visningstiderna hittar ni här nedan.

Följ oss på facebook!

Öppna visningar hålls följande tider:

Hossmo:

Torsdagen 21 augusti kl 14.00
Torsdagen den 28 augusti kl 14.00
Fredagen den 5 september kl 14.00
Fredagen den 12 september kl 14.00

Skyttlahagen:

Onsdagen den 20 augusti kl 14.00
Onsdagen den 27 augusti kl 14.00
Fredagen den 5 september kl 10.00 OBS Tiden!
Onsdagen den 10 september kl 14.00

Dessutom: Söndagen den 31 augusti är det Arkeologidagen! Vi håller öppet hus på utgrävningen i Skyttlahagen mellan 10.00-14.00, med visningar kl. 11 och kl. 13. Varmt välkomna!

/Ludvig Papmehl-Dufay, Museiarkeologi Sydost