Museilärare vid Eketorps borg (3 tjänster)

Kalmar läns museums vision är: Kulturarv i vardagen - berikar och berör! Visionen är viktig för oss och vi belyser den i hela vår verksamhet. Kalmar läns museum är en stiftelse och har som kulturinstitution ett regionalt uppdrag att arbeta med kulturarvsfrågor. 

Vi arbetar inom flera olika verksamhetsområden: arkeologi, byggnadsvård, kulturmiljöpedagogik och utställningar, samlingsförvaltning, Regalskeppet Kronan och Eketorps Borg. Vi är 85 tillsvidareanställda och ca 20 visstidsanställda medarbetare. Eketorps Borg på södra Öland, är en utgrävd och rekonstruerad fornborg som drivs av Kalmar Läns Museum. Borgen är ett av Ölands populäraste besöksmål där järnålder och medeltid levandegörs under sommarhalvåret med hjälp av prova-på aktiviteter, rekonstruktioner, olika typer av visningar, och rollspel. I entrébyggnaden finns en butik som säljer souvenirer, böcker, historiska repliker, men också korv, kaffe, godis och glass.

Dina arbetsuppgifter som museilärare
Din främsta uppgift är att hjälpa besökarna ta del av borgens järnålder och medeltidshistoria. Du kommer att arbeta med hantverk och praktiska aktiviteter där besökaren ska göras delaktig. Under arbetets gång förmedlar du, via samtal, kunskap om den aktuella tidsperioden. I det dagliga arbetet ingår även fasta guidningar. 

Museilärarna arbetar även under gästabuden. I gästabuden ingår att vi underhåller med sång, musik och dans. Vi skapar helt enkelt god stämning med hjälp av oss själva och platsens magi. Du tar också hand om bokade grupper, både barn och vuxna. Bokningarna varierar från 1-timmes guidade turer till 4-timmars pedagogiska tidsresor tillbaka i tiden till järnålder eller medeltid. Du utför/deltar också i dramatiserade visningar på svenska och engelska. Ett stort inslag av daglig djurskötsel ingår dessutom i all borgpersonals arbete. Förberedelser inför olika evenemang och beredskap att rycka in där det behövs ingår också i arbetsuppgifterna. 

Placeringsort är Eketorps borg på södra Öland, 6 mil från Kalmar. Boendemöjligheter finns.

Utbildning/Erfarenhet 
Vi söker dig som har betyg i arkeologi/medeltidsarkeologi/historia och/eller dokumenterad erfarenhet av olika former av pedagogiskt arbete som kan vara allt från guidade turer på både svenska och engelska (tyska är meriterande), förmedling av information på olika sätt, rollspel mm. Du ska vara van att ge guidade turer på svenska och engelska. Tyska är en stor merit, men även andra språk. Du ska ha fyllt 18 år. 

Det är meriterande om du är hantverkskunnig inom traditionella/ historiska tekniker t.ex. smide, textilt arbete, garvning, träarbete, forntida matlagning, bågskytte etc. 

Det är även en fördel om du har en konstnärlig ådra med sinne för underhållning! Om du kan spela och sjunga så är det en merit. Du har en stor stresstålighet och god samarbetsförmåga samt en positiv inställning till rollspel och dramatiseringar. 

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Arbetstid/Varaktighet
Tidsbegränsad juni-augusti Heltid (100 %) 18 juni-12 augusti. Schemalagd arbetstid. Arbete på helger och kvällar ingår i tjänsten. Obligatorisk utbildning sker under vecka 24. Timlön med individuell lönesättning. 

Kontaktinformation
För information om tjänsten:
Annette Kronlund, Borgchef, annette.kronlund@kalmarlansmuseum.se, 0706–729 420
Gabriella Johansson, Borgchef, gabriella.johansson@kalmarlansmuseum.se, 0706-729 425

Facklig representant:
Eva-Lena Holmgren, DIK, eva-lena.holmgren@kalmarlansmuseum.se, 0480-45 13 14

Ansökan
Din ansökan med CV skickar du till ansokan@kalmarlansmuseum.se, ange referens ”Museilärare vid Eketorps borg”. Välkommen med din ansökan senast 25 februari.