Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Sandby borg i Morgonpasset P3


I tisdags gästade Helena Victor, arkeolog, Kalmar läns museum, Morgonpasset i P3 där hon berättade om Sandby borg.

Lyssna här!

Helena kommer in ca 41:00 minuter in i sändningen om man väljer programmet utan musik.Kommentarer


Tommy Lindfors 2014-04-02 17:19
Tråkig attityd Helena Viktor har mot folk med detektor. Hon drar alla över en kam och säger mer eller mindre rakt ut att alla med detektor är plundrare och ser man dem ska man polisanmäla. Det är i och för sig sant att utan tillstånd får man INTE använda detektor i Sverige. Men det är en enkel procedur att ansöka hos respektive länsstyrelse i varje län. Har du tillstånd att söka med detektor av Länsstyrelsen och markägaren så är du på det "gröna" enligt svensk lag. Att kalla alla oss som faktiskt har tillstånd, som faktiskt anmäler allt som hittas för datering och lämnar in alla guld, silver och andra ädelmetallssmycken till polisen och sköter allt exemplariskt ska bli kallad för plundrare är fruktansvärt. Bara för Hon är "utbildad" arkeolog så har hon inte rätten att varken via sitt yrke eller via lag kalla folk plundrare hur som helst.

Sanningen är den att många "utbildade" arkeologer hatar hobbydetektorister för vi har det som just som hobby och hittar faktiskt merparten av vad som finns i marker runt om i Sverige. Många eller majoriteten av arkeologer tror att forntida saker bara ligger i svenska myrar i ett vilande tillstånd och kommer aldrig försvinna på något sätt.

I verkligheten så försvinner mycket genom svenska bönders plogar eller förändringar i marken genom utsläpp etc.

Varför vill inte eller rättare sagt tvärvägrar svenska Arkeologer ta hjälp av dessa hobbydetektorister precis som de gjort i Danmark. Istället ser man att man blir motarbetad både av arkeologer och många fall länsstyrelsen som tar väldigt gott om tid på sig att godkänna tillstånd. Nej istället ska vi bli kallade plundrare och tjuvar. Det är för mig helt absurt att detta äns hända.

Tycker Helene Vikir kan bli inbjuden till Morgonpasset igen och faktisk förklara sig hur hon menar med sitt uttalande och i bästa fall be om ursäkt för sitt minst sagt klumpiga sätt att uttala sig i svensk radio.


Magnus Österblad 2014-04-02 16:15
Tråkig attityd gentemot hobby-detektorister.

Undrar om det ens är lagligt att uppmana till polisanmälning när en detektorist skådas.

Det är generellt förbud att använda metalldetektor men den lyssnande allmänheten får i inslaget inte veta att en kan söka, och få, tillstånd hos respektive Länsstyrelse för hobby-detektering som gäller i kombination med tillstånd från markägare.

Det finns i detta land en troligtvis gigantisk kulturskatt som ligger i våra marker och vittrar sönder under surt regn och bönders plogar.

Detta för att vissa "arkeolog-potentater" tror att det som inte hittats lever ett statiskt liv där nere i myllan.

Varför inte, liksom i Danmark, ta' hjälp av hobby-detektorister med att få upp det vi inte ens vet om att det finns i våra marker istället för att vara så surmulet reaktionära?

Allt som kan misstänkas vara äldre än 1850 skall, när det påträffas, anmälas till Länsstyrelsen och t.ex.guldringar skall lämnas till polisen.

Jag vill bidra till att rädda vårt kulturarv, vill du?


Mikael Arvidsson 2014-04-02 16:09
Hej Helena, hur tror du det kommer att bli i fortsättningen för oss metallsökare som har tillstånd? nu händer det ibland att det kommer någon gammal gubbe och ilsket undrar om jag/vi har tillstånd, kommer det nu att bli fri jakt på personer med metallsökare.

Jag tycker du klantade dig rejält i utsändningen.

MVH

Mikael Arvidsson


Tomas Andersson 2014-04-02 13:10
Härmed vill jag lämna de starkaste protesterna mot det påhopp och förtal, som Helena Viktor uttalar sig om oss som grupp.

Vi, Amatördetektorister, har ett stort intresse av Sveriges historia, vi har alla tillstånd från Länsstyrelserna i respektive län i Sverige, och att gå ut i riksradion och smutskasta oss alla som grupp, gynnar inte ett framtida samarbete mellan arkeologer och amatördetektorister, och definitivt inte de föremål som ligger och blir förstörda, istället för att tas upp och visas upp på museer.

Vår målsättning, är att rädda vad som räddas kan, i ploglager och liknande, som förstörs av jordbruksredskap, kemikalier och frätande gödningsmedel. Det är allmänt känt att det är dåligt ställt med de ekonomiska resurserna inom arkeologin, så att inte samarbeta med oss, använda oss som en resurs, är förkastligt.

Ta en titt på hur samarbetet fungerar i våra Nordiska grannländer, sätt er ner och ta en rejäl funderare, på om det nu inte är dags att ändra inställning, och istället jobba för ett samarbete med oss amatördetektorister, istället för att det kastas skit fram och tillbaka.

Vi har visat att vi vill ha ett samarbete, för att försöka rädda vårt kulturarv för framtiden, nu ligger bollen hos er, så lämna in hink och spade, gå ur sandlådan, och visa att ni är vuxna ansvarstagande människor som har samma målsättning som oss, att rädda vårt kulturarv.


Ulf Örnell 2014-04-02 12:49
Ett väldigt intressant och spännande inslag tycker jag.

Dock tycker jag det var oprofisionellt av henne att sitta och säga att man ska polisanmäla alla som går med metallsökare.

Vi som utövar denna hobby är ganska trötta på att höra detta i tid och otid.

Mvh//Ulf Örnell medlem i

http://sverigesmetallsokarforening.se


Henrik håkansson 2014-04-02 12:45
Jag är hobbydetektorist och undrar varför ni uppmanar allmänheten att ringa polisen när jag utövar min hobby. Jag har tillstånd på många badstränder i skåne och många nyfikna kommer fram och blir jätteglada och positiva när man berättar om hobbyn och visar upp allt metallskräp och glasskärvor man plockar upp.


Kommentera


BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire