7 maj 2015

Nu avslöjas Kalmarbornas favorithus på Kvarnholmen!

Över 500 personer har under april månad röstat på 21 olika byggnader på Kvarnholmen. Frågan gällde ”Vilket är ditt favorithus på Kvarnholmen”. Vinnaren blev den sk Castenska gården på Storgatan där Gerdas The- och Kaffehandel har sin butik. Värdig tvåa blev Tripp trapp trull och trea blev Gamla vattentornet.

Omröstningen är ett led i länsmuseets aprilsatsning på att rikta uppmärksamheten mot Kvarnholmen, då, nu och i framtiden. Föreläsning, debattkväll och stadsvandring, alla slutsålda, har genomförts under april. Satsningen kröntes av omröstningen om favorithus. Ett syfte är att rikta uppmärksamheten mot den fina bebyggelsen som finns på Kvarnholmen och få fler att intressera sig för stadens hus och de historier som gömmer sig bakom.

Castenska gården består av två sammanbyggda hus mot Storgatan samt gårdsbyggnader bestående av bland annat stall. Den äldsta byggnaden är ett trappgavelhus från 1667, byggt av sadelmakaren C. Castens. Det är detta hus där Gerdas The- och Kaffehandel idag har sina lokaler.  Byggnaden är stadens enda trappgavelhus från 1600-talet; kanske minnande om att Castens var från Lübeck där det är vanligt. Portalen har med vågiga pilastrar krönta av stenklot. Över dörren sitter Castens och hans hustrus monogram. Många Kalmarbor minns och har handlat i Hugossons speceri- och delikatessaffär som hade sina lokaler här. Det var en av de mest ansedda delikatessbutikerna i stan.

Länsmuseet kommer att uppvakta ägaren till Castenska gården på fredag kl 10.