25 maj 2015

Utgrävning på Sandby borg!

Sandby borg har de senaste åren visat sig vara en häpnads­väckande plats. År 2010 hittades här fem fantast­iska smyckegömmor från 400-talet med vackra dräktspännen, pärlor, bjällror och fingerringar. Spännena av förgyllt silver är av högsta kvalitet och har tillhört kvinnor ur järnålderssamhällets toppskikt.
Vid de arkeologiska utgrävningarna som inleddes 2011 har också mänskliga kvarlevor hittats i flera av borgens hus. Tre skelett har tydliga tecken på grovt våld. Det är tydligt att borgen har anfallits, med dödlig utgång. Offren har inte begravts utan har lämnats där de föll. Vad som ligger bakom denna makabra händelse är fortfarande en gåta som arkeologerna försöker lösa.

Grävningen är finansierad genom så kallad ”crowd­funding” på www.kickstarter.com där allmänheten kunnat skänka pengar till projektet och få en belöning som tack. Det är ni som gjort undersökningen 2015 möjlig. Tack!

Vägbeskrivning till Sandby borg

Norrifrån:
Vid Gårdby på Ölands östra sida, kör söderut i ca 5 km. Du passerar by Södra Sandby och en stor bondgård på östra sidan av vägen, håll då utkik efter en stor skylt med rastplatssymbol och texten ”N. Kvinneby 2 km”. Mitt för denna skylt finns en grusväg som går ner till havet, den ska du följa tills den tar slut. I anslutning till visningarna finns en bemannad tillfällig parkeringsplats (avgift 20 kr). För att komma till själva borgen, gå ut med stranden söderut ca 200 m. Välkommen!

Söderifrån:
Vid Stenåsa, kör norrut i knappt 5 km. Du passerar byn Norra Kvinneby och ett vackert gravfält på västra sidan av vägen. Håll sedan utkik efter baksidan av en stor vägskylt som står på vänster sida av vägen (på skyltens andra sida hänvisas till N Kvinneby rastplats 2 km). Mitt för denna skylt finns en grusväg som går ner till havet, den ska du följa tills den tar slut. I anslutning till visningarna finns en bemannad tillfällig parkeringsplats (avgift 20 kr). För att komma till själva borgen, gå ut med stranden söderut ca 200 m. Välkommen!

Hela schemat hittar du som pdf här.

Visningar:
Torsdag–Fredag 28-29/5    10.00 & 14.00
Söndag 31/5    14.00
Måndag–Torsdag 1-4/6    10.00 & 14.00
Parkering 20:- (endast kontanter).