Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider

Världspremiär för Tesla i publik elbilspool

Kalmarregionens första elbilspool, dELbilspoolen, blir först med att erbjuda en Tesla modell S 70D. dELbilspoolen är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Kalmar kommun, Kalmar Energi, HSB och Move About. Nu utökas samarbetet med ytterligare en aktör, Glebes Fastighets AB, som tillsammans med Kalmar läns museum möjliggör förvärvet av en Tesla. Nu är dELbilspoolen komplett. Publik och tillgänglig för alla, toppat med lång räckvidd och fantastisk körglädje.

Kalmar läns museum har ett behov av en elbil för transport inom Kalmar län som har bra räckvidd. Här kommer teslan in. Örjan Molander, länsmuseichef på Kalmar läns museum och en av initiativtagarna vid uppstarten av dELbilspoolen för snart tre år sedan, vill ligga i framkant vad gäller bl.a. innovativa verktyg för att kunna utveckla sin verksamhet och samtidigt bidra till kommunens mål om ett fossilbränslefritt Kalmar.

- Jag sådde ett litet frö hos Kalmar Energi, under en tillställning som Kalmar Energi hade anordnat, angående möjligheten att utöka poolen med en Tesla. De nappade direkt och började fundera på olika samarbetsmöjligheter. Att vi sedan blir först i världen är ju en jätterolig bonus, säger Örjan Molander.

Kalmar Energi, som har projektsamordningsrollen i dELbilspoolen, har fört diskussioner med Carl-Johan Glebe på Glebes Fastighets AB angående möjligheterna med dELbil för deras hyresgäster i centrala Kalmar. Nu är beslutet fattat att Glebes Fastighets AB går in i samarbetet och möjliggör ett förvärv av en Tesla tillsammans med Kalmar läns museum. Alla avtal och överenskommelse är klara och handpenning betald till Tesla. Leveransen är utlovad efter semestern från USA.

- Det var rätt tillfälle att gå med i dELbilspoolen. Nu har vi möjlighet att erbjuda personal men framförallt våra kommande hyresgäster i kvarteret Mältaren 30 i östra delen av Kvarnholmen en elbilspool med både flexibilitet och ordentlig räckvidd, säger Carl-Johan Glebe. Det är viktigt att tänka i termer av hållbarhet. Tillgång till bil är kanske viktigare än själva ägandet i sig, fortsätter Carl-Johan.

En bilarnas Spotify, där man lånar elbilen vid behov. Så kan dELbilspoolen beskrivas. Företagen leasar bilarna och alla som går med i dElbilspoolen får hyra dem på kvällar och helger. Idag finns det 5 bilar att tillgå i Kalmar. Medlemmar i dELbilspoolen har dessutom tillgång till elbilar i övriga delar av Sverige. dElbilspoolen är naturligtvis tillgänglig för alla.

- I och med beställningen av Teslan har nu de ingående företagen lyckats med att skapa en elbilspool helt på marknadsmässiga initiativ och nu helt komplett efter behov. 5 bilar med räckvidd upp till 15 mil, en snabbladdare som möjliggör full tank på en halvtimme, samt långfärdsbilen Tesla med 35 mils räckvidd. Samtliga bilar med dedikerad vindkraft från Rockneby som energislag såklart, avslutar Urban Bergsell på Kalmar Energi.