Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
4 februari 2014

Månadens föremål - Februari 2014

Ska vi köra ikapp?

Från den tyska karusellsläden, som användes till nöjeslekar av hoven i Centraleuropa under 1600-och 1700-talen, utveckades den så kallade kappsläden. I Sverige blev kappsläden vanligare under 1800-talet och användes av ämbetsmännen för att resa vintertid men även av andra som hade det gott ställt. Det är en mindre, smidigare släde, konstruerad för kappkörning och för att kunna ta sig fram fort. Ett sådant tillfälle kunde vara kyrkfärderna vintertid, då det tävlades i hastighet, men också om vem som hade den mest praktfulla släden.

Kappsläden har plats för en person i korgen och en person på den så kallade hundsfotten, det lilla sätet därbak. För att skydda sig mot kyla användes ofta en fotsack eller fällar i korgen. Släden kördes, från korgen eller hundsfotten, med en häst. De flesta kappslädarna har svängda former, vilket stilmässigt hör ihop med rokokon.

I museets samlingar finns sju stycken kappslädar. Månadens föremål är en kappsläde från 1700-talet. Modellen kallas för ”snäcka” eller ”snäcksläde” eftersom sidorna och ryggen är snäckformade i rokokostil. Under sitsen finns ett förvaringsutrymme som öppnas med en lucka. Längs sitsens kanter sitter spikar som hållit fast någon typ av beklädnad. Släden är monterad med trä- och järnpluggar. Till släden hör också ett par skaklar som fästes på slädens medar och en stänkskärm som suttit på slädens främre del. Släden har tillhört hemmansägare J.A. Jonsson i Yggesbo, Halltorp socken.

För att se museets övriga kappslädar, besök www.digitaltmuseum.se.

För mer information, kontakta:
Hanna Wilhelmsson, antikvarie, Kalmar läns museum, 072-5763217
Sara Lindström, antikvarie, Kalmar läns museum, 070-2285581

Länk till pressbild här nedan:

Kappsläde från 1700-talet. 579 kB jpg

BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiLiljas BilHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire
Månadens föremål - Februari 2014

Genom att använda webbplatasen godkänner du vår användning av webbplatskakor. Jag godkänner! | Vad är webbplatskakor?

BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiLiljas BilHandelsbanken

Sidan uppdaterades 4 februari 2014 klockan 12.29