Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Bilden och ordet

Tidningsartikel. Foto Pierre Rosberg/Kalmar läns museum.


En bild säger mer än tusen ord säger man ju. Men är det verkligen sant?

När digitaliseringsgruppen här på museet tog sig an vår samling av glasplåtar fann vi många bilder som inte sade någonting. Oidentifierade porträtt eller mangårdsbyggnader på landet av den sort det går tretton på dussinet av. Dem packar vi om och lämnar i klimatarkivet.

Men ibland gör man fynd. I en låda negativ fann vi en ask med glasplåtar från 1938, vackra bilder men de sade inte mycket. Tre män gick på en kaj men sjömanssäckar på axeln. En ardennerhingst med dåliga ben stod uppställd vid Centralstationen. Utemöbler - uppenbarligen en servering men var? Det blev sedvanlig tråkig museiregistrering; hästen blev "Djur" med underorden husdjur, häst, arbetshäst, ardenner och hingst. Det var vad som syntes, plus var bilden var tagen.

Så upptäcktes att bildernas ursprungliga låda hade Ytterligare en påskrift: Barometern 1938. Då började det bli spännande. Det var pressfotografier!

Tänk om vi kunde hitta artiklarna de illustrerat! Ett ivrigt bläddrande i läggen vidtog och bild efter bild återfanns. Fantastiska historier spelades upp för oss. Våra glömda bilder ledde oss till ett fruset år i Kalmars historia; det sista fredsåret före andra världskriget.

Den anonyma ardennerhingsten visade sig vara en välmeriterad nio-åring vid namn Lobert, inköpt från Västergötland för en summa som motsvarade sex årslöner för en lantarbetare. Han skulle skeppas över till Öland för att betjäna ston tillhöriga medlemmar av Södra Ölands hästavelsförening.

Den anonyma glasplåten fick en historia.


Glasplåt av fotografiet föreställande Lobert. Foto Valter Gudbrand.


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire