Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Exotiska föremål

Foto Pierre Rosberg


Sidenduken, stenpagoden, lerfiguren, rökelsekaret av brons, träskulpturen och skrivstället av trä är några prov ur museets kuriosasamling. I samlingen finns exotiska föremål från flera avlägsna platser runt om i världen såsom Asien, Söderhavet och Nordamerika.

Datering av innehållet är från 1600- till 1800-tal. Merparten av ovan uppräknade föremål är av österländsk härkomst och skiljer sig mycket från svenska föremål.

För Kalmar län har sjöfarten varit av stor betydelse sedan lång tid tillbaka och i många fall har den fört med sig föremål från främmande kulturer. På så sätt har delar som utgör kuriosasamlingen hamnat i Kalmar och dess närområden. Genom att ta med sig souvenirer hem kunde man resa i tanken och minnas främmande platser.

Pagoden av sten skeppades från Kina till Sverige med skeppet Aurora Australis under dess långresa 1867. Ordet pagod är benämningen på en tornbyggnad i den buddhistiska tempelarkitekturen. Stenpagoden är liten men elegant med sina sju våningar och utspringande åttakantiga tak.

Fakirfiguren är av kinesisk tillverkning och gjord av lera. På undersidan av figuren står det skrivet sedan gammalt: "En chinesare som ledsen vid lifvet, uthungrar och dör".

Rökelsekaret av brons har använts för att bränna rökelse och tillverkades någon gång på 1600- eller 1700-talet i Kina. Karet är i form av en åsna med sadel formad som en lotusblomma. Lotusblomman symboliserar bland annat renhet och på karet utgör den locket.

Den kinesiska träskulpturen föreställer en man som sitter på ett lejon och har spår av färg i guld, rött och grönt.

Skrivstället av trä är svarvat med en päronformad överdel med fällbara sidor. I denna ryms pennhållare, bläckhorn och sanddosa. På undersidan står en spännande anteckning: "Kejsarens i Japan skriftetui".

Duken är broderad i silke på svart sidensatin och längs kanterna sitter ett mönstervävt siden. Det exotiska mönstret med fjärilsliknande figurer och pampiga blommor bildar en vacker bakgrund.


Rökelsekar från Kina. Foto Pierre Rosberg


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire