Genom att använda webbplatasen godkänner du vår användning av webbplatskakor. Jag godkänner! | Vad är webbplatskakor?

24 september är guidningen av Kronan flyttad till klockan 14:00.

Gamla vävsömmar mest från Kalmar län

Kvinnorna på norra Öland hade med sig sina vävsömmar ut när de skötte djur, åker och kalkugn. Med nål och tråd skapade de ett broderi som såg ut att vara vävt. ”Handarbetet hade blivit flyttbart genom att man sydde in de mönster som andra brukade väva”, konstaterar häradsfogde Petter Åstrand i sin beskrivning av den norra delen av ön från 1768.

Vävsöm är en samlande benämning för broderi med förstygn utfört så att det ser ut som om mönstret kunde vara vävt. Vävsöm har sytts i århundraden i Europa, Asien och Sydamerika, så de öländska kvinnornas handarbete var en del av en gränslös tradition.

Några av deras alster har hittat vägen till länsmuseets samlingar, bland annat fälltäcket, stolsdynan och kuddvaret du ser i montern.

1913, för precis hundra år sedan, arrangerades en hemslöjdsutställning i Borgholm på Öland. Utställningen hölls i Blåbandföreningens hus där Ebbas kafé ligger i dag. Syftet var att ”uppliva den säregna hemslöjd som förr funnits på ön”, enligt en tidningsartikel från samma år.

Flera slöjdombud arbetade med att efterlysa och samla in lokala alster. Inventeringen var omfattande och särarten hos den öländska textila slöjden framträdde tydligt. Främst fäste man sig vid ryorna, krabbasnårstäckena och kuddarna med vävsöm.

Man kan faktiskt se en koppling mellan just ryor och vävsömmar. Varpen i lin eller hampa är densamma, liksom garnet och bredden på de färdiga alstren. Säkert tog man tillvara allt material intill minsta tråd. Vävsöm kan ha sytts på Öland sedan 1500-talet även om exemplaren i våra samlingar är yngre, mestadels från 1700-talet.

Rita Sehlstedt, Oskarshamn, har på Hemslöjdens initiativ väckt liv i den gamla traditionen. Hon har sytt upp nya kuddar, nåldynor och muddar med de gamla vävsömmarna som förlaga.

Maria Kanje
Producent

Sidan uppdaterades 15 augusti 2017 klockan 16.05

Oskarshamn