Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Gamla vävsömmar mest från Kalmar län

Fälltäcket från Södra Möre härad, i dag Södermöre, har sytts på linnebotten. Det består av två delar som har sytts ihop mitt på. Från början har täcket varit fodrat med värmande skinn, men detta har någon gång tagits bort, förmodligen för att det blivit utslitet. Täcket har lagats på flera ställen av länsmuseets konservatorer. Fälltäcket användes med fällen vänd neråt mot bädden och den färgstarka vävnaden var väl synlig överst på sängen. Ett hems textilförråd, då inte minst bäddens textilier som bolstrar, kuddar och täcken, vittnade om husets välstånd och visades upp när man fick besök eller övernattande gäster. Foto Pierre Rosberg


Kvinnorna på norra Öland hade med sig sina vävsömmar ut när de skötte djur, åker och kalkugn. Med nål och tråd skapade de ett broderi som såg ut att vara vävt. ”Handarbetet hade blivit flyttbart genom att man sydde in de mönster som andra brukade väva”, konstaterar häradsfogde Petter Åstrand i sin beskrivning av den norra delen av ön från 1768.

Vävsöm är en samlande benämning för broderi med förstygn utfört så att det ser ut som om mönstret kunde vara vävt. Vävsöm har sytts i århundraden i Europa, Asien och Sydamerika, så de öländska kvinnornas handarbete var en del av en gränslös tradition.

Några av deras alster har hittat vägen till länsmuseets samlingar, bland annat fälltäcket, stolsdynan och kuddvaret du ser i montern. 

1913, för precis hundra år sedan, arrangerades en hemslöjdsutställning i Borgholm på Öland. Utställningen hölls i Blåbandföreningens hus där Ebbas kafé ligger i dag. Syftet var att ”uppliva den säregna hemslöjd som förr funnits på ön”, enligt en tidningsartikel från samma år.

Flera slöjdombud arbetade med att efterlysa och samla in lokala alster. Inventeringen var omfattande och särarten hos den öländska textila slöjden framträdde tydligt. Främst fäste man sig vid ryorna, krabbasnårstäckena och kuddarna med vävsöm.

Man kan faktiskt se en koppling mellan just ryor och vävsömmar. Varpen i lin eller hampa är densamma, liksom garnet och bredden på de färdiga alstren. Säkert tog man tillvara allt material intill minsta tråd. Vävsöm kan ha sytts på Öland sedan 1500-talet även om exemplaren i våra samlingar är yngre, mestadels från 1700-talet.

Rita Sehlstedt, Oskarshamn, har på Hemslöjdens initiativ väckt liv i den gamla traditionen. Hon har sytt upp nya kuddar, nåldynor och muddar med de gamla vävsömmarna som förlaga. 


T.v. Kuddöverdraget är sytt på linnetyg med grovt ullgarn i blått, rött, grönt, brunt och gult och kommer också från Södermöre, närmare bestämt från Yggesbo i Halltorps socken. Lantbrukare Robert Eskilsson lämnade in den som gåva till länsmuseet 1925. I utställningen Med nålen som vävstol på plan 2 kan du just nu se en nysydd kudde som har det här överdraget som förlaga. T.h. Stolsdynan kommer från Alseda socken i Vetlanda kommun. Den har funnits i länsmuseets ägo sedan 1925 då den köptes in av en G Runberg. Foto Pierre Rosberg


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire