Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Kompaniporslin från Kina

Servis i underglasyrblått. Hemförd i början på 1780-talet från Kina av Mauritz Salomon von Krusenstierna. Foto: Pierre Rosberg.


I Kina tillverkades porslin för export till Europa. Porslinet skeppades till Europa och Sverige av Ostindiska Kompaniet i mycket stora mängder under senare delen av 1700-talet och i början på 1800-talet.

Ostindiefararen Mauritz Salomon von Krusenstierna på Tunarp i Östergötland, gjorde på 1770- och 80-talet åtta resor till Kanton i Kina som befälhavare på Ostindiska Kompaniets skepp.

Mauritz Salomon von Krusenstierna såg även till att för egen räkning skaffa familjen det mycket populära kinesiska porslinet. Servisen i underglasyrblått, med tårpil eller pagod i flodlandskap som framträdande motiv, var så stor att hundratals gäster kunde serveras samtidigt. Den bestod av allt från stora urnor med lock, ingefärskrukor, vaser och ljusstakar till vad som behövdes för det dukade bordet som terriner, uppläggsfat, karotter, skålar, tallrikar, cremekoppar samt te- och kaffeserviser. Genom att det är känt hur servisen kom till Sverige, kan tillverkningen dateras till tidigt 1780-tal.

Genom arvsskiften kom en del av den stora servisen att ingå i bohaget på Krusenstiernska gården. I museet Krusenstiernska gården, mitt i Gamla staden i Kalmar visas en del av den för eftervärden bevarade servisen. Det kinesiska porslinet ger en orientalisk touch i de olika sällskapsrummens inredning. Släktens sjöfararhistoria bidrar därmed till hemmets karaktär.

Möblering och inredning har huvudsakligen kommit till kring en och samma familj med huvudsakligen tre generationers arvegods som stomme. Som hemmet nu framstår är det nästan helt orört sedan dess sista privata ägare lämnade det. När man besöker museet Krusenstiernska gården bör man kanske helst känna sig som en gäst, som råkat titta in medan värdfolket för tillfället inte är hemma.


Ingefärskrukor, emballage för export av syltad ingefära från Kina. Därefter använda för väldoftande potpurri, innehåller bland annat torkade rosenblad. Foto: Pierre Rosberg.

Salen på Krusenstiernska gården med uppdukat porslin från Kina. Foto: Rolf Lind.


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire