Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Mycket, mera, rokoko

Konsolbord från Hagby gård i Hagby socken. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.


Rokokon var lekfull och graciös och avlöste den tunga mörka barocken. Stilen utvecklades i Frankrike och kom till Sverige genom en grupp franska konstnärer, anlitade för att inreda Stockholms slott under början av 1730-talet. Stilen slog igenom på allvar omkring 1750. Ordet rokoko kommer från det italienska ordet barocco som betyder överdriven och från det franska ordet rocaille som innebär en klippformation med inslag av musslor och snäckor. Överdrivna snäck- och klippornament i asymmetrisk komposition samt motvilja mot vassa hörn och kanter var det som framförallt utmärkte stilen.

Rokokon tog sig olika uttryck beroende på vilket material som användes men dekorelementen var de samma vilket visas på månadens föremål. Konsolbordet har s-formade ben vilket var typiskt för rokokomöbler. På bordet finns även ett flertal snäckliknande ornament, s.k. rocailler. Lägg framförallt märke till den asymmetriska rocaillen som förbinder bordsbenen. Snäckornamenten återkommer även på silverbesticken som trots det hårda materialet upplevs som mjuka och följsamma i dekoren.

Dörröverstycket har ett för rokokon typiskt motiv med kineserier. Bildscenen är målad med pastellfärger och föreställer människor och djur i en pastoral miljö. Europas intresse för Asien skapades mycket tack vare de ostindiska kompanierna som importerade varor som porslin, te och tyger från Kina. Den engelska tekannan är av typen sköldpaddsvara vilket innebär en glasyr med flytande fläckar i brunt och grönt. Den här sortens glaserade flintgods började tillverkas i England under mitten av 1700-talet. På tekannan speglas även rokokons förkärlek till naturen i form av rankornament. Tapeten har liknande mönster med akantusslingor och en ros i grönt.

I 1700-talets Europa var det vanligt att små föremål såsom dosor och etuier emaljmålades. Den lilla dosan har i locket ett motiv föreställande en kvinna med rokokosiluett där midjan är smal och kjolen är bred. På utsidan syns målade bladslingor och snedrutemönster som även upprepar sig på bordsspegeln. Bordsspegelns låda har en buktande front samt sidor, inte helt olik de buktande byråar som var vanliga under rokokon. Spegelns rektangulära inramning med rundade hörn samt rika utsmyckning upptill är även de typiska för stilen.

Rokokon varade fram till omkring 1775 och återupptogs som nyrokoko under 1800-talet.

Vill du veta mer om föremålen, gå in på www.digitaltmuseum.se och sök i Kalmar läns museums samlingar.


Silverbestick tillverkade 1786 av Carl Gideon Renander i Stockholm. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.

Dörröverstycke från en äldre brunnen byggnad på Odensviholm i Odensvi socken. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.

Den lilla tekannan är endast 11,5 cm hög. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.

Tapet från Skälby gård i Kalmar. Foto: Frida Ateva, Kalmar läns museum.

Emaljerad koppardosa med typiska rokokoornament. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.

En dam i högsta rokokomode. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.

Bordsspegeln är inköpt på Öland. Lägg märke till den lille hunden som vaktar lådans innehåll. Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum.


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire