Genom att använda webbplatasen godkänner du vår användning av webbplatskakor. Jag godkänner! | Vad är webbplatskakor?

24 september är guidningen av Kronan flyttad till klockan 14:00.

Nästan antikt – postorderprylar för 100 år sedan

1909 gav Åhlén & Holms ut sin jubileumskatalog. Det var då 10 år sedan företaget började med postorder. Flera tusen artiklar blev genom postorderföretaget lätt tillgängliga för alla, oavsett bostadsort. Folk på landsbygden tillhörde självklart den främsta målgruppen. Katalogen var rikt illustrerad med teckningar på allt som kunde köpas.

I 1909 års jubileumskatalog kunde man köpa kläder, leksaker, prydnadsföremål av allehanda slag, skrivställ, hygienartiklar som exempelvis parfym, salvor, tvål, rakdon och klädborstgarnityr, syskrin, klockor och urställ, kikare, fotografiramar, album för fotografier och brevkort, poesiböcker, smycken, sparbössor och kassaskrin, musikinstrument, allt för rökning, husgeråd, verktyg, olika typer av pappersvaror som vykort, nationalkort och mycket annat.

Storsäljaren framför andra varor var den så kallade "kungatavlan", ett enfärgat oljetryck med hela kungafamiljen samlad med Oscar II i centrum. Trycket gavs ut redan 1899 och kom några år senare i färgtryck.

Fabrikstillverkade föremål till överkomliga priser ökade möjligheterna att skaffa sig nya saker efter tidens ideal. 1800-talets nystilar var fortfarande aktuella, samtidigt som jugend stod för det nya uttrycket. Mångfalden av nya material påverkade prisbilden. Förnicklade metaller blev mycket vanliga i början av 1900-talet, ett billigare alternativ än nysilver men som ändå fick det mesta att glänsa. Förnicklad metall användes flitigt till skrivställ, brödkorgar, eldgaffelställ och mycket annat i hemmen.

Produkter som massproducerades för 100 år sedan, ger idag en glimt av sin samtid. Kanske kommer de med tiden att betraktas som antikviteter.

Birgit Körge
Antikvarie

Sidan uppdaterades 16 augusti 2017 klockan 13.41

Gärdslösa