Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider
Meny

Uniformsskrädderi

Uniformsrock modell/1765 med väst och byxor för manskap vid Kalmar regemente. Provmunderingen, även kallad modellexemplar ingår i den så kallade Stålhammarsamlingen, en stor samling militära föremål vilken förvärvades av Kalmar läns museum 1935. Foton: Pierre Rosberg.


En enhetlig klädsel, eller uniform, infördes i den svenska armén redan på slutet av 1600-talet. Detta var en tid långt innan massproduktion och fabriker, vilket gjorde att ett nytt sätt att tillverka kläder växte fram. Uniformer skulle tillverkas i stora mängder, de skulle se likadana ut och det var inte alltid skräddaren och soldaten kunde mötas. Detta skiljde sig väldigt mycket från det normala sättet för skräddaren att arbeta, då man tillverkade måttsydda plagg till en enskild person. Denna uniform är en del i det nya arbetssättet som växte fram.

Uniformen är en så kallad ”provmundering” av årsmodell 1765 för en soldat vid Kungl. Kalmar regemente. Den tillverkades för att tjäna som rättesnöre för de skräddare som sedan skulle sy alla uniformerna till regementet.  Provmunderingarna synades och godkändes vid ”Beklädningskontoret” i Stockholm innan de skickades till tillverkningsorten. Enligt en bevarad anteckningsbok så synades provmunderingarna för Kalmar regemente den 27:e september 1765.

Eftersom skräddarna inte kunde ta mått på soldaterna som skulle bära uniformerna så började man tillverka plagg i tre fasta storlekar, storlek 1, 2 och 3. Sömnaden och tillverkningssättet tyder på att tillverkningen skulle gå snabbt. Trots detta blev leveranserna ibland försenade, från ett par veckor för vissa regementen, till flera år för andra. När uniformerna väl var färdiga så utsågs ett par besiktningsmän som skulle jämföra varje plagg med den fastställda provmunderingen för ett godkännande.

Kungl. Kalmar regemente fick år 1765, liksom de flesta andra indelta infanteriregementen, endast snören vid knapphålen på manskapsuniformen, inte bröstrevärer som på modellexemplaret.


Ficklocket på väst för manskap. Knapphålen är falska och är gjorda genom en ihopdragning av klädet. Fickpåse saknas. Foto: Adam Norman.

Västen är fodrad med ett grovt linne i tuskaft. Fodret är sammanfogat för sig och yttertyget för sig innan de är sammanfogade med varandra. Foto: Adam Norman.

Infodringar av kypertvävt linne runt luckans kanter på byxorna ger stadga. Insidan av rocken ger exempel på den grova sömnaden som var vanlig under 1700-talet. Foto: Adam Norman.

Vänster: Galoner i form av linneband är vanliga på 1765 års uniformer, framförallt trumslagare och musikanter, det så kallade spelet var rikt utsmyckade. Höger: Insidan av rocken ger exempel på den grova sömnaden som var vanlig under 1700-talet. Foton: Pierre Rosberg.


2017


2016


2015


2014


2013


2012


2011


2010


2009


2008


2007


2006


2005


2004BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR
Telefon: 0480 - 45 13 00 (växel)

Drivs med ProcessWire