Intranät
Den här sidan använder webbplatskakor för att föra statistik. Om du godkänner användandet av kakor kan du fortsätta använda webbplatsen annars ska du stänga ner sidan. Acceptera
Restaurang & Kafé Ångkvarnen Kontakta oss Öppettider

Var glad i Årets Stad med Thore Skogman

Den folkkäre artisten Thore Skogman sjöng in låten Var glad i Årets Stad i samband med att Kalmar utsågs till Årets Stad av tidningen Expressen 1970. Foto: Pierre Rosberg.

2015 utsågs Kalmar till Årets sommarstad. Men det är inte första gången vi får en utmärkelse av det slaget. 1970, för precis 45 år sedan, utnämndes nämligen Kalmar till Årets Stad av tidningen Expressen.

En rad svenska städer utsågs till Årets stad under 1960- och 1970-talen. Syftet var att lyfta fram framgångsrikt bostads- och samhällsbyggande.

I Kalmar uppmärksammades växande industrier som Arenco och Kalmar verkstad, det nybyggda pensionärshotellet Oxhagshemmet och omvandlingen av Skälby gård till ett kulturcentrum. Kvarnholmen fick sina första gågator och Ölandsbron var på god väg mot sin fullbordan. Vi var på gång, helt enkelt, och fick till och med en egen låt!

Var glad i Årets Stad hette sången som tillägnades Kalmar och kalmarborna. Knappt 40 000 invånare var vi vid den här tiden. Den sjöngs in av Thore Skogman och även berömdheter som radioprofilerna Pekka Langer och Ulf Elfving, Herkules samt Curt Åkerlinds kör och orkester medverkade på skivan. Melodin hade lånats av Jules Sylvains och Gösta Stevens Får jag låna nyckeln, Ann-Marie? och försetts med ny text. På B-sidan hittar man Årets Stad-visan.

EP-skivan skänktes 2014 till museet av Claes Ågren, Kalmar.

Tack till Klas Palmqvist, Östra Småland, för lån av fotografier och till Niklas Kaldner, Sveriges Radio Kalmar, för digitala inspelningar av låtarna.

Kalmar – Årets Stad 1970

”Kalmar är staden med choklad i, med Tjorven och framför allt med trivseln.

En idog vardag i en sjudande verksamhet. En idealisk fritid i en önskenatur vid skog och hav. På språng via Europas längsta brobygge över till det soliga Öland. På frammarsch som aktivt industricentrum. Föregångskraft som formgivare för de ungas lek och de äldres hemtrygghet. Mönsterskapande inom boendemiljön och med spänst i kulturutvecklingen.

Kalmar, de historiska minnenas stad, som idag skriver en levande historia för vår tid.

Kalmar, staden för folk som vill leva som människor.”

Så skrev chefredaktör Per Wrigstad 1970 då Kalmar utsågs till Årets stad av tidningen Expressen.

Växjö, Örebro, Linköping, Karlstad, Östersund, Halmstad, Skellefteå, Eskilstuna och Skara är de andra städerna som kan ståta med att ha fått samma utmärkelse.

Kalmar verkstad expanderade och tillverkade bland annat brevbärarbilen Tjorven. Europas längsta bro på väg mot sin fullbordan. Nordchoklad försåg oss med sötsakerna.

2004

BarometernÖstranLänsförsäkringarKalmar energiElectrolux Home KalmarLiljas BilLenandersÄngsbackens handelsträdgårdHandelsbanken

Besöksadress: Skeppsbrogatan 51, Ångkvarnen
Postadress: Box 104, 391 21 KALMAR