Besök oss!

  Varmt välkommen till Kalmar läns museum!

  Museets utställningar

  Regalskeppet Kronan

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Regalskeppet Kronan - arkeologi på 27 meters djup i Östersjön! Under tjugo års tid har Länsmuseet utforskat stormaktstidens största skepp. Mer än 20 000 föremål har bärgats. De ger oss en klarare bild av 1600-talet. Redan i museets entré möter du några av Kronans stora kanoner. På plan 3 kan du sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde. Välkommen också till Kronan-projektets egen bio, där du kan följa det spännande bärgningsarbetet!

  Sandby borg

  Historien om Sandby borg har blivit en världs­nyhet på grund av de unika fynden från utgrävningen. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna och visar praktfulla guldfynd. Vi erbjuder dagliga guidningar om Sandby borg på länsmuseet under sommaren.

  Superkronan skeppsbygget - Regalskeppet kronan för de yngre

  Dyk in i vår barnutställning Superkronan och lek och lär om skeppet, livet på 1600-talet och livet ombord. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska i labbet.

  Jenny Nyström

  Jenny Nyström är Kalmarflickan som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

  Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafon. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.

  Samtliga utställningar hittar ni här!

  Mat och dryck

  Välkommen till Restaurang & Kafé Ångkvarnen! Här äter du mat med närproducerade och ekologiska råvaror. Är du sugen på middag med vänner och bekanta så går det alltid att boka bord. Kakor och bakverk är bakade i vårt eget bageri. Barnen kan leka i vårt mysiga lekrum. Du hittar oss på plan fyra. Kontakt och mer information: Restaurang & Kafé Ångkvarnen

  Konferens och event

  Museet har två konferenslokaler med utsikt över Kalmarsund. Njut av att hålla ditt möte i moderna lokaler och ta samtidigt del av museets unika miljö och sjönära läge. Konferenserna kan med fördel kombineras med spännande aktiviteter som historiquiz, stadsvandring, guidad tur, föreläsning med mera. Skräddarsydda paket är vår vardag. Varmt välkommen med din bokning!

  Varmt välkommen!

  Covid-19-åtgärder för ett säkert besök

  Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer och arbetar hela tiden med åtgärder för att begränsa smittspridningen. Museet och Restaurang & Kafé Ångkvarnen har öppet som vanligt.

  Upplev gärna Kalmar läns museum digitalt!