onsdag 28 november kl. 18:00 - 20:00

Debattkväll: Hur skapar vi en levande landsbygd i länet?

Boka biljett hos Nortic

Under några års tid har länsmuseet regelbundet bjudit in till stadsbyggnadsdebatt. Denna gång blir det istället ”landsbyggnadsdebatt” med fokus på landsbygdsfrågor. Kalmar läns vackra landsbygd lockar boende och turister men är också drabbad av avfolkning och förfall. 
Just nu kartläggs många av Kalmar läns kulturmiljöer när nya så kallade kulturmiljöprogram tas fram. Om landsbygdens kulturvärden ska bevaras, måste de också användas och utvecklas. Hur kan vi verka för en levande och attraktiv landsbygd?

Moderator för kvällen är: Weronica Stålered, ordförande i Hela Sverige ska leva, Kalmar län.

Panelen består av följande personer:

Julius Sääf, verksamhetschef för Ölands museum Himmelsberga, och återvändare till landsbygden efter många år i Stockholm. Bor på gammal Ölandsgård.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på Västerviks kommun där han sett till att ett nytt Kulturmiljöprogram tas fram för hela kommunen. Privat engagerad i Smalspårsföreningen som bidrar både till vackra kulturmiljöer och tågupplevelser längs med smalspåret i Norra Kalmar län.

Ulrika Söderström, doktorand vid Linnéuniversitetet på ämnet kulturarv och hållbarhet. Arkeolog på länsmuseet med stort engagemang för det lokala kulturarvets kraft.

Malin Lundquist Gunnarsson, lärare som sadlat om till fårbonde på heltid och driver välkända företaget Långsjölamm där hon bland annat bjuder in till ”öppen gård” varje vår. Malins får håller marker i och kring Långsjö öppna – ”natur, kultur och djur i samspel”, som hon säger.

Debatten kommer att webbsändas.

Fri entré, men förboka din biljett för att säkra din plats. www.kalmarlansmuseum.se/bokning Bokningsavgift: 10 kronor. Drop in i mån av plats. 

Besök vår restaurang!

Restaurang & Kafé Ångkvarnen hittar du på fjärde våningen i Kalmar läns museum med vacker utsikt över Kalmarsund. I den mysiga matsalen äter du mat tillagad från grunden, mestadels av lokala och ekologiska råvaror. Missa inte ”gofikan” från vårt eget bageri!

Pris: Fri entré. Bokningsavgift 10 kr.

Plats: Kronansalen

Boka biljett hos Nortic

Se vad som händer på museet idag.

Historiequiz 30 november

Jenny Nyströms Jullunch