onsdag 16 februari kl. 18:00 - 19:30

Slutsålt!

Drottning Margareta – medeltidens mäktigaste kvinna

Boka och titta digitalt

Evenemanget är slutsålt på plats! Däremot finns det förstås alltid obegränsat med plats till den digitala sändningen.

Med Anders Fröjmark, docent i historia vid Linnéuniversitetet

Har du sett den nya, danska storfilmen om drottning Margareta? Eller har du tänkt att se den? Då är den här kvällen om medeltidens mäktigaste kvinna något för dig! Medeltidshistoriker Anders Fröjmark berättar den smått sagolika historien om den lilla flickan som föddes rätt in i det storpolitiska spelet, blev drottning och bildade Kalmarunionen. Föreläsningen handlar också om den tid Margareta levde i, förhållandet mellan danskar och svenskar under medeltiden och om hur det kom sig att de nordiska stormännen samlades just i Kalmar för att skriva under unionstraktaten.

Se evenemanget när det äger rum på Kalmar läns museum: 140 kr
Med Årskort: 90 kr
Livestream (även repris): 75 kr

Då vi under pandemin har byggt om Kronansalen till TV-studio, finns numera plats för 52 sittande personer i stället för tidigare 85. Vi rekommenderar att du som vill gå på föreläsning på det traditionella sättet bokar i god tid. Till de digitala sändningarna finns det däremot förstås obegränsat med plats! Varje programpunkt varar mellan 1 och 1,5 timme där inget annat anges.
Varmt välkommen i vår – hit till museet eller via din skärm hemma hos dig!

FLER EVENEMANG PÅ MUSEET

Fram till den 31 maj 2022 visar vi utställningen Hemligheten som bygger på Kalmarkonstnären Jan Nordströms bok med samma namn. Utställningen handlar om psykisk hälsa och om vikten av att hitta en egen plats där man kan samla kraft och hämta livsmod de dagar då livet känns svårt. I boken Hemligheten berättar Jan i ord och bild om hur en vän tog honom till just en sådan plats och om hur han där fann en fristad från oro och ångest. Flera av vårens programpunkter handlar just om psykisk hälsa och om hur vi på olika sätt kan främja ett gott mående.

KOM NYFIKEN OCH HUNGRIG

Slipp laga middag och kom till ditt favoritmuseum med Restaurang & kafé Ångkvarnen. Onsdagkvällar, då vi har evenemang, har museet öppet till kl.20:00 och restaurangen till kl.18:00. Passa på att göra en mysig aktivitet mitt i veckan, med en härlig kväll på Kalmar läns museum. Alla utställningar är öppna och i restaurangen serveras dagens soppa med bröd från kl.16:00. Även ostsmörgåsar, pannkakor och go’fika finns att välja mellan.

Pris: 140 kr på plats, 90 kr med årskort, 75 kr digitalt.

Boka och titta digitalt

Se vad som händer på museet idag.

Adolf Fredrik - en semleätande bricka i stormakternas politiska spel?

Friedrich av Hessen blev Fredrik I av Sverige

Fler evenemang på museet: