Evenemanget har redan varit!

5 apr - 9 apr

Historieklubbens kluriga påskfrågor!

​​Klarar du Historieklubbens kluriga påskfrågor?

Mejla dina svar med namn, ålder och adress till: info@kalmarlansmuseum.se och var med i tävlingen om fina priser från länsmuseets butik! Skicka senast söndag 11 april. Pristagare meddelas under vecka 15.

  1. Inom kristendomen firas påsk till minne av…?
  2. Vad kallas veckan innan påsk?
  3. När stora helger var i antågande fanns en tro förr att övernaturliga väsen var i farten såsom vättar, älvor, tomtar, troll och häxor. Detta gäller även påsken.
  4. Tron på häxor, våra dagars påskkärringar är en gammal företeelse i Sverige. Var möts påskkärringarna på Skärtorsdagskvällen?
  5. Traditionen att ge varandra målade påskägg är en europeisk sed från 1700-talet. De flesta barn visste att hönan inte lade målade ägg och därför trodde man mer på att påskharen som är så snabb, gömde påskäggen i trädgården. Traditionen med påskhare kom till Sverige under slutet av 1800-talet. Från vilket land?
  6. Att äta ägg till påsk är en gammal sedvänja. Förr i tiden började hönsen värpa ägg på våren när ljuset kom tillbaka. Eftersom det var förbjudet att äta kött och ägg under fastan innan påsk sparades allt hönan värpte till påsken och då blev det fest!
  7. Lägg ett ägg i en skål med vatten. Hur kan du se om ägget är färskt?
  8. Vilken färg får ett ägg kokat i vatten med gurkmeja?
  9. Påskgodis av olika slag är populärt. Hur mycket godis äter varje svensk i genomsnitt under påskveckan?

Lycka till!!

Kontaktperson:


Se vad som händer på museet idag.

Borgsafari på cykel!

Sportlovsmys - Vandring i det Medeltida Kalmar

Fler evenemang på museet: