onsdag 2 februari kl. 18:00 - 19:30

Slutsålt!

Så bodde kalmarborna tillsammans på Kvarnholmen förr i tiden

Boka och titta digitalt

Evenemanget är slutsålt på plats! Däremot finns det förstås alltid obegränsat med plats till den digitala sändningen.

Med Göran Tagesson, docent i historisk arkeologi, Uppsala universitet efter en kort introduktion av Liselotte Jumme, chef för länsmuseets bebyggelseenhet.

Hur bodde människor tillsammans på Kvarnholmen under äldre tid? Vem byggde och hur byggdes husen? Det är frågor som undersöks i det tvärvetenskapliga projektet Hus och sociala praktiker 1600-1850 som drivs av Uppsala universitet och Kalmar läns museum. Arkeologer, historiker och en makrobotaniker lägger tillsammans pussel över hur människorna levde i sina hus förr i tiden. I Kalmar sätts Kullzénska huset, Kreugerska huset, Snöbergska huset, och ”Ströget” på Storgatan under luppen. Liselotte Jumme inleder med en kort historisk tillbakablick över hur Kalmars bebyggelse även tidigare har lockat forskare. Göran Tagesson berättar om vad forskarteamet hittills har kommit fram till.

Se evenemanget när det äger rum på museet: 140 kr
Med årskort: 90 kr
Livestream (även repris): 75 kr

Under rådande pandemi är antalet sittande personer i Kronansalen begränsat för att alla ska kunna sitta med avstånd till nästa person. Vi rekommenderar därför att du som vill gå på föreläsning på det traditionella sättet bokar i god tid. Till de digitala sändningarna finns det däremot förstås obegränsat med plats! Varje programpunkt varar mellan 1 och 1,5 timme där inget annat anges.

Varmt välkommen i vår – hit till museet eller via din skärm hemma hos dig!

FLER EVENEMANG PÅ MUSEET

Fram till den 31 maj 2022 visar vi utställningen Hemligheten som bygger på Kalmarkonstnären Jan Nordströms bok med samma namn. Utställningen handlar om psykisk hälsa och om vikten av att hitta en egen plats där man kan samla kraft och hämta livsmod de dagar då livet känns svårt. I boken Hemligheten berättar Jan i ord och bild om hur en vän tog honom till just en sådan plats och om hur han där fann en fristad från oro och ångest. Flera av vårens programpunkter handlar just om psykisk hälsa och om hur vi på olika sätt kan främja ett gott mående.

KOM NYFIKEN OCH HUNGRIG

Slipp laga middag och kom till ditt favoritmuseum med Restaurang & kafé Ångkvarnen. Onsdagkvällar, då vi har evenemang, har museet öppet till kl.20:00 och restaurangen till kl.18:00. Passa på att göra en mysig aktivitet mitt i veckan, med en härlig kväll på Kalmar läns museum. Alla utställningar är öppna och i restaurangen serveras dagens soppa med bröd från kl.16:00. Även ostsmörgåsar, pannkakor och go’fika finns att välja mellan.

Pris: 140 kr på plats, 90 kr med årskort, 75 kr digitalt.

Boka och titta digitalt

Se vad som händer på museet idag.

Skogsbad - som balsam för stressade själar

Vernissage: Utställningen Hemligheten om psykisk hälsa öppnar!

Fler evenemang på museet: