Ett län i beredskap

  Bomber föll över Kalmar län, främmande flygplan nödlandade och fartyg sprängdes utanför våra kuster. Människor på flykt undan krigets fasor damp ner i vår vardag. Samtidigt fortsatte livet nästan som förut. 

  I utställningen Ett län i beredskap berättar länsbor om hur det var att leva i krigets skugga. Vi har träffat och talat med människor som var barn och vuxna då, vi har läst brev och tidningsartiklar och valt bland fotografier och föremål från våra samlingar.

  Välkommen att titta in i vårt tidstypiska 40-talshem där vi berättar om vardagslivet – om ransoneringar, kristidsrecept, gengasaggregat, mörkläggningsgardiner, fältpostbrev till ackompanjemang av Ulla Billquist. Mitt under brinnande världskrig fick vi en ny flygflottilj i Kalmar, F 12. Vi berättar om livet på flottiljen samt om det stora engagemang som många kvinnor lade ner inom lottakåren. 

  Självklart gör vi också nedslag bland krigsårens dramatiska händelser i länet – fartygssprängningar, nödlandningar och fallande bomber. Vi berättar också om de före detta koncentrationslägerfångar som kom till Kalmar med Röda korsets lasarettsfartyg sommaren 1945 och inkvarterades på beredskapssjukhuset nära slottet. 

  Vad hotar oss idag? 
  Vad är du rädd för? 
  Hur tar vi emot människor på flykt idag? 

  Flera av våra populära onsdagsprogram under både höst och vår knyter an till utställningen på olika sätt. Onsdagsprogrammen ger dig en fördjupad upplevelse av utställningen. 

  INSTÄLLT! Beredskapskväll i Lotta-anda! Onsdag 25 mars kl. 18.00

  Kristidsmat eller Man tager vad man haver… Onsdag 13 maj kl. 18.00

  Boka din biljett på 0480-451370 eller via mail till reception@kalmarlansmuseum.se

  28 jan 2015 - 27 nov 2016

  Kalmar läns museum


  Se vad som händer på museet idag.