Julens dofter - från när och fjärran

Det luktar jul på länsmuseet! I miniutställningen Julens dofter kan du lukta på saker vi förknippar med jul och lära dig mer om varifrån växterna kommer och hur de har använts genom historien.

Utställningen är producerad av Göteborgs botaniska trädgård och riktar sig till alla åldrar. Besökarna luktar på innehållet i olika lådor och får sedan gissa vilken doft det är. Vanilj, saffran, kanel eller kryddnejlikor.

Visste du att dofterna av till exempel glögg och julgran kommer från kemiska ämnen som växter producerar av en mängd olika anledningar? Ofta rör det sig om försvar mot svamp- och insektsangrepp, som hos kanel och gran, eller rena biprodukter då exempelvis ett färgämne bryts ned, så som vissa av doftämnena hos saffran och vanilj.

Om detta och lite till berättar vi i Julens dofter - från när och fjärran.

Utställningen pågår från 30 november till 20 januari 2013

30 nov 2012 - 20 jan 2013

Plan 2

Se vad som händer på museet idag.