Som jag ser det - med fokus på landsbygden

Kalmars största fotoutställning tar plats på länsmuseet    Hundratals bilder tagna av unga, gamla, proffs och amatörer. Det visar vi på länsmuseet inom ramen för fotoprojektet Som jag ser det med start lördagen den 17 september.   Fotoprojektet Som jag ser det har - med bildfokus på landsbygden i Kalmar kommun har pågått en längre tid och engagerat barn och ungdomar, amatörfotografer och yrkesverksamma fotografer. Tillsammans ger de sina egna bilder av livet utanför centralorten. Arbete, vardag och fritid, människor och möten.   -Det är roligt att kunna visa en sådan mångfald av bilder här hos oss på länsmuseet, säger Maria Kanje, producent.   Utställningen visas på två våningsplan. På våning 2 visar frilansfotografen Malin Gustavsson, Kalmar, sina bilder. Här finns också bilder som barn och ungdomar på förskolor, skolor och fritidsgårdar har tagit där de bor.   I kaféet på plan 4 visar vi vinnarbilderna i de olika etapperna i projektets fototävling samt alla bilder som har kommit in till tävlingen. Här kan du rösta på din favoritbild som kan vinna Besökarnas pris.   Utställningen pågår mellan den 17 september och 13 november.   Under utställningstiden arrangerar Kalmar fotoklubb två spännande fotoföreläsningar på länsmuseet.   Först ut är Peter Claesson, Göteborg, tidigare pressfotograf, numera frilans som vunnit en rad prestigefyllda priser för sina bilder. Han berättar om hur han håller glädjen i fotograferandet vid liv tisdagen den 27 september klockan 19.00. Frilansfotograferna Malin Gustavsson och Jan Nordström, båda Kalmar, berättar om att fotografera människor tisdagen den 25 oktober klockan 19.00.    Om Som jag ser det Att spegla människor, miljöer och möten på landsbygden i Kalmar kommun med fotografins hjälp. Det är syftet med projektet Som jag ser det.   Projektet har bestått av två delar. Dels en jurybedömd fototävling som har varit öppen för alla intresserade fotografer - både professionella och amatörer, dels insamling av lokala fotografier där unga och gamla har fått ge sin bild av den ort där de bor. Bilderna har fortlöpande visats vid 16 olika utställningar, i första hand på Kalmar kommuns biblioteksfilialer.   Länsbygderådet i Kalmar län ansvarar för projektet. Länsbygderådet är en paraplyorganisation med bland annat hembygdsföreningar, pensionärsföreningar och väg- och samfällighetsföreningar som medlemmar. Andra medverkande är Kalmar fotoklubb, Kalmar kommun och Kalmar läns museum. Projektet finansieras till stor del via EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling samt Leader Kalmar/Öland.

Se vad som händer på museet idag.