Spelar roll

  18 oktober 2013  30 april 2014

  Två män misshandlar en kvinna vid busshållplatsen en sen kväll när du är på väg hem. Vad gör du? Hjälper henne eller skyndar dig förbi?

  En mamma tar sin skrikande dotter hårt i armen och skriker ”Håll käften jävla unge” i kön till kassan i affären. Säger du något eller tittar du bort samtidigt som du snabbt packar ner dina egna varor?

  På skolgården ser du hur en elev i parallellklassen blir släpad i håret till en snöhög och får de hårda, kalla iskristallerna ingnuggade i ansiktet. Stannar du och ser på, säger ifrån eller ökar på stegen för att komma därifrån?

  Historien visar att chansen att vi ingriper när vi ser någon bli utsatt för våld eller övergrepp tyvärr är minimal. Ju fler som ser på, desto mindre troligt är det att du eller någon annan gör något. Kanske tror du att du skulle agera när det verkligen gäller. Men förmodligen är du, liksom de flesta andra, helt enkelt för feg.

  Utställningen Spelar roll som är producerad av Forum för levande historia handlar just om civilkurage, modet att våga säga ifrån, och åskådarens roll. Att vara åskådare är inte samma sak som att vara neutral. Med vår tystnad sänder vi signaler till både offer och förövare. Offrets känsla av utsatthet ökar samtidigt som förövaren tolkar vår passivitet som ett tyst medgivande.

  Utställningen lyfter fram starka flera berättelser som handlar om människor som hade modet att säga ifrån och om människor som inte vågade. Berättelserna blir utgångspunkten för angelägna reflektioner och olika värderingsövningar. Hur hade du själv gjort? Varför och varför inte?

  Utställningen Spelar roll visas på Kalmar läns museum mellan den 18 oktober 2013 och den 30 april 2014. Varmt välkommen att boka en guidning eller ett pedagogiskt program på 0480-451370.

  18 okt 2013 - 30 apr 2014


  Se vad som händer på museet idag.