torsdag 21 mars 2013
Bokrecension: ”Domkyrkan i Lund”

Författare: Nicholas Nilsson Nicholas Nilsson

Jag har vid ett tidigare tillfälle recenserat en bok som behandlade området runt katedralen i Lund. Nu har jag fått möjlighet att recensera ytterligare en bok på ämnet Lund men nu gäller det kyrkan själv. ”Domkyrkan i Lund – En vandring genom tid och rum” heter den och är skriven av Eva Helen Ulvros och Anita Larsson med fotografier av Björn Andersson. Utgiven av Historiska media i Lund.

Boken omfattar 180 sidor uppdelade på tre större temakapitel:
DOMKYRKAN UNDER MEDELTIDEN
DOMKYRKAN I EN NY TID
DOMKYRKAN I MODERN TID

Boken är rikligt illustrerad med fina bilder på stort och smått. Bilderna isig är så fina att de rycker tag i läsaren. Undertiteln ”En vandring genom tid och rum” är utmärkt och beskriver precis det man får vara med om. Det blir en resa som beskriver domkyrkans uppgång och nära nog, fall, för att sedan resa sig igen.

Boken rar sin början i tidigmedeltid när kyrkan börjar byggas och sedan får vi följa med på kyrkans utveckling framåt i tiden. Tillsammans med fina bilder presenteras olika delar av kyrkan och olika inventarier. De äldsta rummen, de äldsta skulpturerna, steg för steg vandrar vi genom kyrkan. På vägen görs också nedslag med presentationer av personer som knutits till kyrkans historia på ett eller annat sätt. Det kan vara biskopar, kungar, kvinnor som satt sin prägel i historien. Dessa presenters med mindre kapitel där deras liv och gärning berättas.
Det finns så mycket inbyggd information i en så gammal byggnad som Lunds domkyrka. Genom de stegvisa temana får vi del av detta på ett enkelt och spännande sätt.
Kyrkan blir också symbolen för Lunds utveckling genom århundradena. Den smärtsamma nedgången efter reformationen och den succesiva återhämtningen både för kyrka och stad tillsammans med en anpassning till svenska regler efter övergågen till svensk ägo, skildras på ett informativt och spännande sätt.

Det är ingen tvekan om att författarna verkligen tycker om sin kyrka. De lyckas förmedla denna positiva känsla och jag längtar redan efter att få besöka Lund och domkyrkan.
Betyget blir 4.

Recensent

Nicholas Nilsson

Kommentera