• Före konserveringen.

  Före konserveringen.

 • Efter konserveringen.

  Efter konserveringen.

torsdag 7 mars 2019
I hantverkarens verktygsspår

Författare: Angelica Fingal Angelica Fingal

Hej allihop!

Jag tänkte visa er vad jag som konservator håller på med denna vecka! 

Vad ni ser på bilden är en delfin på en kanon tillhörande regalskeppet Nyckeln, som var samtida med Kronan. Delfinen som det kallas är formad som en människogestalt som håller tag i en fisk som dyker. Den har många fina detaljer som kommer fram mer och mer under arbetets gång.
Korrosion har bildats på havets botten vilket har blandat sig med växtligheter och sandkorn som ni kan se på första bilden. Detta resulterar i att ytan är svår att läsa av och inte heller stabil. 

Jag som konservator strävar efter en originalyta. Originalytan är oftast mer stabil, jämn och informationsbärande. På denna kanon ser man små nätta verktygsspår från tillverkningen av kanonen - troligtvis filar i olika former. Denna yta vill jag försöka få fram eftersom det kan ge oss mycket information om hantverket. Detta gör jag genom att försiktigt med skalpell, penslar och blåsbälg avlägsna korrosionen. 

Kommentarer

 • Christina östergren

  Postad av Christina östergren, 2019-03-07 18:37:39

  Så jag längtar efter en bild på det färdiga resultatet!
  Tack för att du jobbar hårt för att bevara Sveriges kulturarv.

  • Angelica Fingal

   Postad av Angelica Fingal, 2019-03-11 09:51:52

   Hej Christina! Tack för dina fina ord! Det finns en efter-bild om du trycker på pilen på kanten av bilderna. Där bläddrar man mellan bilderna. /Angelica

Kommentera