• Kanoner som ska konserveras.

    Kanoner som ska konserveras.

  • Konservator i arbete.

    Konservator i arbete.

fredag 1 februari 2019
Kanon­konservering

Författare: Angelica Fingal Angelica Fingal

Mitt namn är Angelica Fingal och jag arbetar som konservator på Kalmar läns museum sedan september 2018. Min uppgift är att ta hand om de 20 stycken bronskanoner som ännu inte blivit konserverade från regalskeppet Kronan.

Visste du att muséet har 44st kanoner? 20st är utställda på muséets Kronan-utställning. Fyra av kanonerna är utlånade till olika platser runtomkring i Sverige. 20 andra kanoner ska nu konserveras och projektet kallas ”Kronan Framtid” och ska vara klart inom fem år.

På den första bilden syns hälften av de kanoner som ska konserveras. De är placerade i ett klimattält som sänker luftfuktigheten och förhindrar vidare korrosion av metallen. Bronskorrosion har många olika typer av karaktär och färg som ni kan se på bilden.

Jag kommer att fortsätta uppdatera mitt arbete med många fina bilder så kom ihåg att komma in och se vad som skett härnäst!  

Kommentarer

  • Maria Helleberg

    Postad av Maria Helleberg, 2019-03-20 21:25:20

    Lykkelig over - helt uventet - at finde Sten Stures vidunderlige "slange" fra 1514. Skriver p.t. på tredje bind i serie om reformationen i Norden. Denne gang Sverige, Stens Kristina. Har været på kursus hos danskere der har genskabt en slange fra ca. 1520. Men her i Kalmar (ja, rejst fra Kbh for at høre foredrag om Hemming Gadh) famdt jeg mere end jeg havde håbet på. Meget ukvindeligt har jeg en svaghed for store skydevåben.

Kommentera