onsdag 4 december 2013
Kulturmiljöpedagogik i Serbien

Författare: Emma Angelin Holmén

För ett par år sedan blev vi i inbjudna av Svenska ambassaden att komma hit till Belgrad i Serbien för att hålla en workshop om kulturmiljöpedagogik och hur man kan arbeta med tidsresor och aktuella samhällsfrågor. Vi gjorde då en tidsresa till 1400-talet och mötet mellan muslimer och kristna på ett Fort i centrala Belgrad. Efter workshopen ville man arbeta vidare med metodiken och genom Svenska institutet pågår nu ett samarbete. Den senaste tidsresan handlade om diskriminering och utspelade sig 1941 när frågan om judar och romer skulle registrera sig var aktuell.

Idag har vi mött ungdomar som varit med på tidsresan och hört deras reflexioner kring vad de lärt sig genom att se saker ur någon annans perspektiv, som de gjort i tidsresan. Ungdomarna hade kloka och upplyftande inlägg och de tycker att diskriminering är en viktig samhällsfråga att jobba vidare med liksom demokrati, gender, religion och hur man får unga utbildade människor att stanna kvar i Serbien.

Vi har även varit i Knjazevac och tittat på museum och ett romerskt fort samt en arkeologisk park och diskuterat hur man kan arbeta pedagogiskt med dessa platser. Samhällsfrågan man vill arbeta med i Knjazevac är rädsla.

Det är dystert att åka i Serbien idag och många människor uttrycker en pessimism inför framtiden. Det känns dock hoppfullt när vi möter ungdomar och engagerade personer som vi arbetar med, mitt i en problematisk vardag finns en kraft och vilja att förändra!

Idag har vi också lärt oss att man producerar vin i Serbien, att Knjazevac är känt för sina stickade strumpor och att man serverar Rakija, inhemsk sprit till frukost, något vi fick erfara!


Kommentera