torsdag 27 mars 2014
Serbien mars 2014

Författare: Emma Angelin Holmén

Det är vår i Serbien, 22 grader. Mellan de äldre förfallna husen och storslagna byggnader från Titos tid blommar körsbärsträd och magnolia. Denna resa har inneburit en utbildningsdag med en tidsresa till ett Romerskt fort år 370 samt en tidsresa eller snarare minnesceremoni kring år 1941. Med på resan var jag samt Ebbe Westergren.

I Knjazevac höll vi en workshop för ett 30-tal deltagare från museum och skolor i området. Vi introducerade tankarna kring tidsresemetodiken. På eftermiddagen gjorde vi en kort tidsresa till det Romerska fortet i Ravna. Tidsresan gick till året 370, deltagarna spelade det lokala folket som kom till fortet för att betala sin skatt och för att delta i Quinquatrus Festival tillägnad Mars. Diskussionen handlade om fortets betydelse för regionen och om krig och fred. Ville vi se Mars som Guden för krig eller för odling?

Efter tidsresan hade vi diskussioner kring krig och fienden och en klok student sa ”we have the enemy within ourseleves” , hon syftade på att Serberna varit utsatt för krig så länge att det blivit en identitet.

På kvällen fick vi äran att som svenskar öppna en utställning på Knjasevac Homeland Museum med grafiska blad av konstnären Maria Heed.

Slutet av veckan spenderade vi i Kragujevac där vi var med och genomförde ett stort ”Time travel event” i monumentparken vid museet 21st oktober 1941. Eventet innebar att 80 studenter från 16 skolor deltog i en ceremoni i tre delar, Remembering the past, Seeking for forgivness, Manifest for the future, kring den tragiska händelsen när flera tusen människor, däribland studenter blev avrättade år 1941.

Ceremonin var fin, man lämnade historien, tittade framåt och studenterna skrev manifest för framtiden och diskuterade efteråt hur vi kan motverka att liknande hemskheter händer i framtiden. Tidigare ceremonier på platsen har bara kretsat kring sorgen och minnet av vad som hände.

Under resan fick vi även reda på att vi fått ytterligare medel från Svenska institutet för att fortsätta samarbetet med Serbien så resan avslutades med att utvärdera och diskutera för framtiden.

Emma Angelin Holmén

Länk till foton
Artikel på serbokroatiska
 


Kommentera