Bötterumsmässan 2022

Bötterumsmässan 2022

Byggnadsvård, Hantverk & Trädgård

Efter två års uppehåll blir mässan verklighet igen och vi ser fram emot att hälsa nya som gamla besökare och utställare välkomna till Bötterumsmässan den 3 september 2022.

Under mässdagen hoppas vi på många besökare och många olika hantverkare och föreningar som kan visa upp sina hantverk. Det kommer att finnas spännande saker att köpa, som byggnadsvårdsprodukter, böcker, hantverk, slöjd, mathantverk och växter. Det kommer även att finnas mat att äta, som kroppkakor, korv, lammkött, våfflor och kaffe.

Bötterumsmässan riktar sig till alla som är intresserade, arbetar eller vill veta mer om byggnadsvård, hantverk och trädgård. Utifrån gamla traditioner och för framtidens generationer vill mässan skapa nyfikenhet, engagemang och visa hur man kan jobba med gamla hus, trädgårdar och hantverk på ett hållbart och miljömedvetet sätt samt inspirera till att konsumera smartare, använda det vi har, återbruka, restaurera och reparera.

– Tillsammans vill vi skapa en dag av möten, produkter, tjänster, nya perspektiv och kunskapsutbyten, både för utställarna och besökarna, som förra gången uppgick till cirka 2 500 personer, säger Susann Johannisson, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum och projektledare för Bötterumssmässan.

År 2022 är det sjunde året i rad som Bötterumsmässan anordnas, men de två senaste åren har mässan varit digital. Mässan kan genomföras tack vare bidrag från länsstyrelsen och en stor ideell insats från många i hembygdsförbundet, hembygdsföreningar och lokala föreningar. Kalmar läns museum samordnar mässan.

Bötterumssmässan söker utställare

Erbjuder ditt företag, din förening eller verksamhet produkter eller tjänster inom byggnadsvård, hantverk, traditionellt och trädgård? Var med som utställare på Bötterumsmässan!

Planeringen är i full gång och just nu söker arrangörerna verksamheter, företag och föreningar som vill visa upp sin verksamhet, sina tjänster, sin kunskap eller sälja produkter inom byggnadsvård, mathantverk, traditionellt hantverk och trädgård.

I år vill vi ge särskild möjlighet för länets olika hembygdsföreningar att visa upp sin verksamhet. Det kan ske genom att erbjuda mässbesökarna att prova på något, visa upp något som man jobbat med inom föreningen eller bokförsäljning. Syftet är att visa upp vilken rik tillgång hembygdsföreningarna är idag och för framtiden. Alla föreningar som vill vara med – anmäl detta och vad ni vill bidra med!

Deltagandet är kostnadsfritt.

Varmt välkommen med din anmälan senast 27 juni till: susann.johannisson@kalmarlansmuseum.se.

Plats och datum

Bötterumsmässan äger rum lördagen den 3 september klockan 10-16 i vackra Bötterums hembygdspark, som ligger längs väg 34, mellan Ålem och Högsby.

Mer information

Har du frågor eller vill anmäla dig som utställare kontaktar du Susann Johannisson, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum och samordnare av Bötterumsmässan, Kalmar läns museum

E-post: susann.johannisson@kalmarlansmuseum.se,
Tfn: 0480-45 13 42

Arrangörer

Bötterumsmässan arrangeras av Kalmar läns hembygdsförbund, Långemåla hembygdsförening, Kalmar läns museum och Länsstyrelsen Kalmar län

Bötterumsmässan 2021

År 2021 var Bötterumsmässan digital på grund av coronapandemin. Nedan kan du ta del av det inspelade materialet.

Filmer inspelade 2021

Se film med trädgårdstema från vackra Stensjö by utanför Oskarshamn. Du kan också se andra filmer, till exempel om hur de lagade murstocken i gästgiveribyggnaden i Bötterum, eller serien i fem delar om den älskade trasmattans historik och skötseltips.

Restaurera din murade spis

Älskade trasmattor! Del 1: Introduktion

https://youtu.be/XWDcK0E1RnQ

Älskade trasmattor! Del 2: Trasor, material och vävtekniker

https://youtu.be/U3qlckt6prQ

Älskade trasmattor! Del 3: Att dra på väven

https://youtu.be/q5yGLfL0buE

Älskade trasmattor! Del 4: Dags att börja väva!

https://youtu.be/UmOPZ_dG5Pc

Älskade trasmattor! Del 5: Tvätta i Klapphuset

https://youtu.be/Yqy-Vk0F4YI

Om äldre trädgårdar - exempel från Stensjö by. Trädgårdsmästare Frida Persson berättar om Stensjö bys historiska trädgårdar med speciellt fokus på äppelträd.

https://youtu.be/yG4bY1KlfLg

Bötterumsmässan i digital form 2020 - 2021

Titta på filmer om fönsterrenovering, om gammaldags rosor från Monicas rosenträdgård i Kristvallabrunn och en film från den spännande miljön Bötterums hembygdspark. Du hittar allt detta via denna länk:

Välkomna till Bötterums Gästgiveri och hembygdsparken!

Tingshuset och gästgivargården har anor från mitten av 1700-talet. Denna film visar denna pärla i centrala Kalmar län och bjuder även in till den årliga Bötterumsmässan 2021 med fokus på byggnadsvård, trädgård och hantverk. Med bland annat Dea Carlsson för Långemåla hembygdsförening och Liselotte Jumme, enhetschef för byggnadsvård, Kalmar läns museum.

Mycket nöje!

Småländsk ostkaka!

Möt mathantverkare Elinor Wikström. Med småländsk ostkaka som en av specialiteterna visar hon hur du kan baka en ostkaka! Just denna gång befann vi oss i Bötterums tingshuskök så välkomna in.

Om ostkakan och traditionen
Enligt traditionen börjar man ta från mitten. Förr sparades kanten till pigan och drängen eller alla andra som stod längre ner i rang. Kanske beror det på att kanten inte blir lika saftig som mitten, eller på att de formar som användes förr kunde släppa ifrån sig gift och dålig smak. När det var stora kalas tog gästerna gärna med en nylagad ostkaka som present. Det blev många ostkakor, som åts och jämfördes. Att ha med den bästa ostkakan gav statuspoäng. Den skulle vara gyllenbrun, med god smak och rätt konsistens. Att få sin kopparform tömd först, det var ett gott betyg.

Denna film var en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfte vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Välkommen in till Monica Björklunds rosenträdgård!

Välkommen in till Monicas under bara magiska rosenträdgård. Här lär du dig nästan allt om hur du tar hand om dina rosor och olika sorter. Mycket nöje!

Denna film var en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfte vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Nedan följer en serie om hur du kan renovera dina fönster

Välkommen att följa oss i en hel serie om hur du ska renovera dina fönster. I programserien skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer visar vi i denna serie!

Mycket nöje!

Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart! En introduktion av Liselotte Jumme

Del 1. Fönsterrenovering – ta bort gammalt kitt och stift.

Del 2. Fönsterrenovering - Hur du tar bort gammal färg.

Del 3. Fönsterrenovering - Beslagen och lagningar av trä

Del 4. Fönsterrenovering - hur man skär och stiftar glas

Del 5. Fönsterrenovering - bästa tipsen för kittning

Del 6. Fönsterrenovering - målning!

Del 7. Fönsterrenovering - fönstrets delar

Podcast! Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!I programmet skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer berättar vi om i detta poddavsnitt!

Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.

Mycket nöje!

#fönsterrenovering #fönsterrenoveringensdag #byggnadsvård #liselottejumme #linoljekitt #linolja #fönsterbåge


Bötterumsmässan har gått av stapeln 2016- 2019 vid den gamla gästgivargården i Bötterum utanför Högsby. Digitala satsningar 2020 och 2021 fick ersätta de fysiska mässorna. Bötterumsmässan är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Kalmar hembygdsförbund, Långemåla hembygdsförening och Länsstyrelsen i Kalmar län. Finansierat genom ideella insatser och bidrag från länsstyrelsen.