Sommarprogram

Varje dag hela sommaren erbjuder vi lärorika, roliga och spännande aktiviteter för alla åldrar. 

I vårt program kan barn och deras familjer bland annat delta i dramaguidningen Kliv ombord. Vi erbjuder även visningar i den nyöppnade utställningen Borgarnas ö och om det imponerande regalskeppet Kronan.

Ateljén är öppen för pyssliga barn och vuxna och för den som vill prova på järnåldern finns det möjlighet att låna järnålderskläder och ta sommarens bästa semesterbild. Du kan även testa det kluriga brädspelet hnefatafl, lär dig fläta femfingerflätor och utmana varandra i kämpalek.

När du behöver vila dig från intryck rekommenderar vi ett besök i museets restaurang som serverar vällagad mat och hembakat gofika med stans bästa utsikt! I år välkomnar vi besökare och gäster från när och fjärran att smaka på noggrant utvalda maträtter från Sverige och Småland.  

Om du vill ge dig ut på en tur erbjuder vi stadsvandringar med olika teman i Kalmar. Tillsammans med Svenska kyrkan arrangerar vi även kyrkogårdsteater. Vi erbjuder även guidade visningar på Wimmerströmska gården i Västervik.

I den fina museibutiken hittar du allt från väl utvalda böcker och leksaker till hantverk och presentartiklar för sommarens alla tillfällen.

Sommarprogrammet startar den 24 juni och pågår till den 16 augusti.

Varmt välkommen att njuta av sommaren på Kalmar läns museum!

Dagsprogram 

Guided tours

Varje dag från den 24 juni till den 16 augusti erbjuder vi spännande visningar i våra utställningar med kunniga guider.

I dramaguidningen Kliv ombord kommer barnen älska att få prova på livet som båtsman och leva sig in i historien! Utforska mystiken och historien bakom Ölands fornborgar i den nyöppnade utställningen Borgarnas ö. Dessutom kan du lära dig mer om ett av stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust.

Alla visningar ingår i entrépriset och till dessa behöver du inte förboka plats.

Lek och kreativitet

För pyssliga barn och vuxna så finns det massor av återvunnit material att skapa med i vår ateljé. 

För den som vill prova på järnåldern finns det möjlighet att låna järnålderskläder och ta sommarens bästa semesterbild. Du kan även testa det kluriga brädspelet hnefatafl, lär dig fläta femfingerflätor och utmana varandra i kämpalek.

För barn och familjer rekommenderar vi ett besök i utställningen Superkronan där de yngsta kan lära lära sig genom lek.

I restaurangen finns det ett mysigt lekrum för barn.

Lärorikt för de vuxna

Vår största utställning handlar om regalskeppet Kronan som sjönk utanför Ölands kust 1 juni 1676. Här kan du se massor av fynd från 40 års marinarkeologiska utgrävningar. Du hittar exempelvis Kronans två guldmyntskatter, varav den ena är Sveriges största, och dessutom två av Sveriges största marina silvermyntskatter. På museets entréplan står de flesta av de drygt fyrtio bronskanonerna som bärgats från Kronan sedan upptäckten 1980. 

Vi tipsar även om vår utställning om varsam energieffektivisering av hus! Här får du som fastighetsägare massor av konkreta tips och vägledning om hur du kan göra ditt hem mer energisnålt samtidigt som du bevarar dess charm och kulturhistoriska värden.

I utställningen Jenny Nyström kan du vacker konst av Kalmarflickan som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

Sommarens nyhet

Missa inte vår nya utställning Borgarnas ö som öppnar den 8 juni och som bjuder på ett spännande äventyr om Ölands gåtfulla fornborgar och om ölänningarnas liv under järnåldern. Borgarnas ö är en levande berättelse som förnyas och förändras regelbundet under åtta år. Häng med från början!

Avkoppling med utsikt

När du behöver vila dig från intryck rekommenderar vi en paus i museirestaurangen där du kan äta och fika gott med fantastisk utsikt över Kalmarsund. I år välkomnar vi besökare och gäster från när och fjärran att smaka på noggrant utvalda maträtter från Sverige och Småland. Måndag till lördag står vår lunchbuffé framdukad som också alltid innehåller pannkakor med klassiska tillbehör.

Specifika datum

City walks

Våra stadsvandringar är ett populärt och engagerande sätt att upptäcka Kalmar, vare sig du är en lokalbo som vill lära känna din stad på nytt eller en besökare som vill uppleva stadens rika historia. Under kunnig ledning av våra guider får du fördjupa dig i Kalmars spännande förflutna.

  • 26 & 28 juni, 2 & 7 augusti: Stadsvandring i 1600-talets Kalmar 
  • 3 & 10 juli: Flåbusar, klappträn och pest – en guidning genom stadsdelen Kattrumpan 
  • 5 juli & 16 augusti: Från brunn till flaska 
  • 19 & 26 juli: En förmiddagstur genom 1600-talets Kalmar

Kyrkogårdsteater

Varje år bjuder elever från Jenny Nyströmsskolans teaterprogram, tillsammans med lärare, historiker Magdalena Jonsson från Kalmar läns museum och de fem församlingarna som utgör Kalmar pastorat, på en teaterföreställning på en kyrkogård. I år är teatern på Södra kyrkogården i Kalmar. 

Speldagar: 25 & 26 juni, 2 & 3 juli klockan 18:00

Guidade visningar på Wimmerströmska gården

Visit a bourgeois home in Västervik and take part in the story of the fascinating Stina Wimmerström and her large collection of porcelain, ceramics, clothes, furniture, embroidery and works of art.

Guidade visningar: varje onsdag, torsdag och fredag klockan 15:00 och 16:30 från den 26 juni till den 9 augusti.

Invigning av ny barnvänlig vandringsled i världsarvet på södra Öland

Träffa kalven Sol-Blända, kossan Spen-Åsa och tjuren Stor-Alvar på en vandring vid Penåsa när det är dags för invigning av en ny barnvänlig vandringsled i världsarvet på södra Öland. Den 12 juli klockan 11:00 inviger landshövding Allan Widman vandringsleden tillsammans med barn och unga från trakten. Invigningen är en del av Victoriavandringen. Utmed leden finns berättelser, uppdrag och information som presenterar världsarvet och dess unika miljöer på ett spännande, lekfullt och nyskapande sätt. Kostnadsfritt.

Familjedag på Sandby borg

Tillsammans med föreningen Sandby Borgs Vänner bjuder vi in till en spännande familjedag full av aktiviteter för barn och barnfamiljer den 24 juli klockan 11:00-15:00. Delta i familjeguidning och prova-på-aktiviteter, utmana varandra i pilbågsskytte och kämpalekar, fläta med ullgarn, prova järnålderskläder och mycket mer! Familjedagen är en del av Ölands järnåldersvecka. Kostnadsfritt.