Möte

Kan vi prata om antisemitism?!

Fördomar och hat mot judar som folkgrupp, antisemitism, upphörde inte med Förintelsen. Studier visar att just politiska händelser kopplat till Israel-Palestinakonflikten kan bidra till att förstärka och aktivera antisemitiska attityder som redan finns. I Sverige såg vi exempelvis att antalet hatbrott med antisemitiska motiv ökade kraftigt efter attacken mot Israel den 7 oktober 2023.

Mötet fokuserar på tre delar:

  • Hur ser antisemitismen ut idag? Med ökad kunskap blir vi både bättre på att upptäcka, hantera och förebygga antisemitism och dess uttryck.
  • Vad vet vi om läget i Kalmar län? Ger oss ökad kunskap om den regionala lägesbilden och polisens förebyggande arbete.
  • Hur kan vi jobba förebyggande i skolan? Du får tips om metoder och material kring antisemitism, hatbrott och värdegrundsfrågor på en nivå som inte lämnar eleverna med en massa obesvarade frågor.

Målgrupp

Målgrupp för mötet är du som arbetar inom skola och socialtjänst, som kommunpolis, brottsförebyggande samordnare eller på strategisk funktion med lika rättigheter inom kommun och region.

Datum & tid

27 januari 2025 kl. 10-12

Plats

Digitalt via Zoom. Länk skickas efter anmälan.

Kostnad

Kostnadsfritt.

Anmälan

Sker på Länsstyrelsens webbplats senast den 13 januari 2025.

Arrangör

Mötet arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån, Kalmar kommun, Kalmar läns museum och Länsstyrelsen för att uppmärksamma dagen.

Program

10:00

Välkommen!

Niklas Cedergren, Antidiskrimineringsbyrån Sydost

10:05

Hur ser antisemitismen ut idag?

Henrik lyfter bland annat fördomar, konspirationsteorier och hat mot judar i debatten om bland annat Israel-Palestinakonflikten. Henrik Bachner, idéhistoriker och författare.

Innehåller en kort paus vid tillfälle.

11:10

Vad vet vi om läget i Kalmar län?

Ta del av brottsstatistik för anmälningar i Region Syd, en regional lägesbild och polisens förebyggande arbete, Polismyndigheten Region Syd

11:25

Hur kan vi jobba förebyggande i skolan?

Du får tips om metoder och material kring antisemitism, hatbrott och värdegrundsfrågor, Gabriella Johansson, Kalmar läns museum

11:35

Frågestund

11:50

Gemensam avslutning av dagen

Observera att tiderna för programpunkterna är preliminära och kan komma att ändras. Vi avslutar dagen senast klockan 12.00.

Om Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. År 2025 har det gått 80 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Människor världen samlas världen över för att stå upp för alla människors lika värde, hedra minnet av de som mördades och de som stod emot. Mötet arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån, Kalmar kommun, Kalmar läns museum och Länsstyrelsen för att uppmärksamma dagen. År 2025 firar vi också 250 år av judiskt liv i Sverige, det är 250 år sedan den första judiska församlingen bildades.