Utbildning

Ta hand om din hembygdsgård – del 1: Textil

Välkommen till en heldag med workshop på temat förvaltning av samlingar och äldre byggnader som tillhör hembygdsrörelsen. 

Vill du lära dig mer om vilka skatter ni har i din hembygdsförening? Och om hur du kan ta hand om dem på bästa sätt? I höst anordnar länsmuseet den första i en rad återkommande temadagar för hembygdsrörelsen. Temadagarna kommer att ha olika materialinriktningar och först ut är – textil.

Vi vänder oss till dig som är aktiv i länets hembygdsföreningar och specialintresserad av textil. Du kommer att träffa Berit Eklöf, antikvarie med inriktning textil och Maria Höijer, enhetschef för Samlingsenheten och konservator med inriktning måleri och samlingsförvaltning.

Datum & tid

Tisdag 10 oktober 2023, 09:30-15:30

Anmälan

Anmälan är öppen till den 29 september. Bokning görs endast digitalt via bokningsknappen.

Kostnad

450 kr/person. Betalning görs med kort eller Swish i samband med bokningen. 

Schema för dagen

9.30 Mingel och frukostfika i museets Restaurang & Kafé Ångkvarnen, plan 4.

10.00 Vi inleder dagen med att ge förslag på hur man kan ta hand om sina samlingar, samlingsförvaltning. Sedan går vi vidare efter en kort bensträckare med att prata om hur man bäst sköter om sina kulturhistoriska fastigheter och dess möblerade interiörer, någon som inom museisektorn kallas för ”Housekeeping”.

11.30 Gemensam lunch i Restaurang & Kafé Ångkvarnen, plan 4.

12.30 Housekeeping i ”Sötstugan och ladan”. Vi pratar om nedbrytningsfaktorer som ljus, fukt och skadedjur med mera.

13.30 Workshop på temat textil. Hur gör man enkelt rent? Vi visar olika metoder och ni får själva prova. Förvaring av textil: Rulla, hänga, planförvara, förvara i låda med mera.

15.00 Avslutande fika och summering av dagen.

15.30 Slut

Plats

Kalmar läns museum, Kronansalen plan 2 samt museets Restaurang & Kafé Ångkvarnen, plan 4 för all förtäring under dagen.