Kivikausi E4 Ljungbyn varrella

Museum Archeology Southeast teki keväällä 2018 kolme tutkimusta E4-tien varrella, Ljungbyn pohjoispuolella Kronobergin piirikunnassa. Nykyiset tutkimukset tehtiin Ljungbyn kunnan Ljungby – Toftanäsin välisen tien E4 suunnitellusta levennyksestä. Kehitys koski yhteensä noin 31 kilometriä pitkää osaa, jossa olemassa oleva tie muutettiin moottoritieksi. Kolme tutkittua tilaa ovat Simlaängen (RAÄ Berga 347), Vadtorpet (RAÄ Dörarp 199) ja Ekuddefallet (RAÄ Dörarp 196 & 202). Kaikissa tiloissa oli mesoliittisia jäänteitä (n. 10 000 - 4 000 eKr.), pääasiassa kuoppien, tulisijojen, keittokuoppien ja kulttuurikerrosten muodossa. Tutkimuksissa paljastui runsaasti löytömateriaalia, jossa oli pääasiassa piikiviä ja käsiteltyä kvartsia.

Ekuddefalletissa tehdystä tutkimuksesta löytynyt piikivi osoittaa, että länsirannikon ihmisryhmät ovat olleet kosketuksissa Smoolannin sisäosien koillis-Skånen etnisiin ryhmiin.

Hankkeen raportoinnin yhteydessä julkaistiin alakouluikäisille suunnattu populaaritieteellinen julkaisu ja rakensimme pienen näyttelyn, joka oli esillä Ljungbyn kirjastossa. Täältä voit katsoa kuvia näyttelystä ja ladata julkaisun digitaalisesti.

Sijainti: Ljungby, Kronobergin piirikunta

Vastuuhenkilö: Kenneth Alexandersson (arkeologia), Ulrika Söderström (julkinen)

Kehittäjä: Ruotsin liikennevirasto

Vuosi: 2018