Asevoimien tuella tutkitaan kuninkaallisen Kronan-laivan ulkopintaa

Hieman yli 26 metrin syvyydessä, 6 km Öölannista itään lepää kuninkaallisen Kronan-laivan hylky. Hylky kaatui uppoamisen aikana 1.6.1676 vasemmalle puolelle. Paapupuoli upposi sitten Itämeren pohjan kiinteään mutaan ulkopuoli alaspäin. Kun Kalmarin läänin museo on tutkinut hylyn sisätilaa 40 vuoden ajan, on nyt aika yrittää luoda kuva siitä, miltä Kronanin ulkoasu näytti.

Ruotsin asevoimat yhdessä ensimmäisen sukellusvenelaivueensa kanssa avustavat Kronan-projektia sukeltajilla ja sukellusvenepelastusalus HMS Belos työalustana. Yhteistyö Ruotsin puolustusvoimien kanssa on edellytys sille, että aikaa vievää ja riskialtista kaivamista aluksen kyljen alla voidaan tehdä. Kuva siitä, kuinka jättimäinen kuninkaallinen laiva rakennettiin ja ulkoa koristeltu, alkaa nyt hitaasti mutta varmasti selkiytyä.

Nyt paineilmakäyttöisen mutaimulla on kaivettu koekuilu aluksen tykkikannen ja alla olevan ylemmän tykkikannen välisen siirtymäkohdan vasempaan sivukaiteeseen. Suuri määrä veistettyjä puukappaleita on paljastettu ja pelastettu. Ennen aikaa vievän konservointityön alkamista lääninmuseo voi nyt näyttää osia kruunua koristaneesta veistosmateriaalista. Kontrasti sotakoneiston Kronanin ja sen yli sadan pronssisen kanuunin ja kelluvan palatsin muotoisen laivan välillä heijastaa kuvaa meidän silmissämme ristiriitaisesta kuvasta 1600-luvun tyyliihanteista ja ruotsalaisen kirkastamisesta. mahtava voima.

Ensi vuoden aikana työ aluksen ulkopinnan paljastamiseksi ja kartoittamiseksi jatkuu. 345 vuoden jälkeen on toivottavasti aika kruunun jälleen loistaa ja tehdä vaikutuksen ympäristöönsä.

Sofia Löveborn
Viestintäpäällikkö, Ruotsin armeija