Uusi podcast-sarja nostaa naisia Kalmarin läänistä

Miehet ovat aina olleet etusijalla historian kirjoittamisessa. Sukupuolijakauma on vino myös tutkimuksen ja opetusmateriaalin osalta. Nyt lääninhallitus Kalmarin maakunta ja Kalmarin läänin museo ovat tehneet aloitteen nostaakseen kuuluisia naisia tai naisia, joiden pitäisi olla kuuluisia paikallisessa ympäristössämme ja historiassamme. Tiedon levittämiseksi äänitämme podcast-sarjan "Ljus på kvinnor". Investointi tapahtuu Demokratian teemavuoden 2021 puitteissa. Tavoitteena on tuoda näkyville maakuntanaiset, joilla on ollut suuri vaikutus yhteiskunnan kehitykseen. Podcast-sarjassa esiintyvät muun muassa Kata Dahlström, Cecilia Fryxell ja Margit Friberg. Ensimmäinen podcast julkaistaan perjantaina 9. heinäkuuta ja se kertoo Emmy Rappesta, Ruotsin vastauksesta Florence Nightingalelle.

Toivotamme median tervetulleeksi lehdistötilaisuuteen, jossa kerromme lisää!

Treffiaika

Perjantaina 9.7.2021 klo 9.00. Olemme paikalla klo 10.00 asti.

Ravintola ja kahvila Ångkvarnen, Kalmarin maakuntamuseo

Osallistuminen

Lehdistötilaisuuteen osallistuvat:

• Helen Nilsson, lääninhallitus, Kalmarin lääni, tasa-arvon erityistapausasiantuntija/kehitysjohtaja lasten oikeudet, lääninhallitus Kalmarin läänissä
  • Tina Lindström, Kalmarin lääninmuseon koulutusyksikön johtaja

Tausta

Syyskuussa 1921 sekä miehet että naiset pääsivät vihdoin äänestämään ensimmäistä ja toista jaostoa, ja kun valtiopäivät avattiin tammikuussa 1922, ensimmäistä kertaa viisi naista pääsi jäseniksi. Yhdessä viranomaislain (eli naimisissa olevienkin naisten täysi-ikäisyyden) kanssa äänioikeusuudistus merkitsee sitä, että naiset tunnustetaan täysin poliittisina kansalaisina.

Kerstin Hesselgren on ainoa nainen, joka on valittu ensimmäiseen kamariin. Elisabeth Tamm valitaan toiseen kamariin yhdessä Agda Östlundin, Nelly Thüringin ja Bertha Wellinin kanssa.

Historiamme on täynnä naisten ja miesten kohtaloita. Mutta miehet ovat aina olleet etusijalla historian kirjoittamisessa. Sukupuolijakauma on vääristynyt myös tutkimuksen ja opetusmateriaalin osalta, vaikka naiset ovat nyt alkaneet saada hieman enemmän tilaa historiankirjoissa, mutta meidän on silti kiinnitettävä erityistä huomiota löytääksemme ja nähdäksemme naiset, jotka olivat mukana. arkistot ja kun kirjoitamme historiaa. Naisten ja naisten toiminnan korostaminen historiassa on sukupuolten tasa-arvon kannalta tärkeä kysymys ja demokratian edellytys.

Light on women on lääninhallituksen ja Kalmarin lääninmuseon yhteistyöprojekti. Tavoitteena on tehdä näkyväksi maakuntanaiset, joilla oli suuri merkitys yhteiskunnan kehitykselle. Naisilla kaikilla on yhteyksiä maakuntaan ja he asuivat 1800- ja 1900-luvuilla. Kaikille kahdeksalle naiselle on yhteistä se, että he ottivat jotenkin paikan julkisessa tilassa, vaikuttivat yhteiskunnan kehitykseen ja haastoivat myös aikalaistensa näkemyksiä ja odotuksia sukupuolirooleista - siitä, kuinka olla nainen.

Valoa naisille - koska he ansaitsevat sen ja koska naiset historiassa ovat osa demokratiaamme. Sarja lähetetään Kalmarin lääninmuseon podcastin Museimagasinetin kautta ja se on saatavilla museon nettisivujen kautta ja podcastien kautta.

Helen Nilsson
Tasa-arvon/kehitysjohtajan lasten oikeuksien erityisasiantuntija, lääninhallitus, Kalmarin lääni
Puhelin: 010-223 84 66
Sähköposti: helen.e.nilsson@lansstyrelsen.se