Guidningar för förskola och skola

Vill du få fördjupad information och en lärorik upplevelse? Boka en guidad visning för din skola i någon av våra utställningar! Våra kunniga guider gör vistelsen både intressant och minnesvärd. 

Vi har ett brett utbud av intressanta guidningar och workshops för skolklasser och grupper från förskolor, grundskola, gymnasium, SFI och folkhögskolor.     

Regalskeppet Kronan

Dånet av kanonsalvor blandas med skrik och krutröken ligger tät över vattnet utanför Öland. Plötsligt kantrar det stora skeppet! En kraftig explosion färgar himlen blodröd. Skeppsvirke slungas som tändstickor genom luften tillsammans med människor, som lealösa dockor i skyn. Regalskeppet Kronan har gått under!

Upplev Kronanutställningen med en av våra duktiga guider och få hela berättelsen om Kronan, Stormaktstiden och Svensk marinarkeologisk historia i världsklass!

Jenny Nyström

Jenny Nyström (1854-1946) är Kalmarflickan som for till Paris och blev en av Sveriges mest kända konstnärer. De allra flesta tänker genast på tomtar när man nämner Jenny Nyströms namn. Det var nämligen Jenny som gav oss vår bild av jultomten. Men få känner till hennes konstnärliga bakgrund, hennes ursprungliga ambitioner eller vad som inspirerade henne till alla de illustrationer och tomteporträtt som hon senare blivit mest känd för.

Under den här guidningen kommer ni få lära känna Jenny Nyström lite bättre. Vi berättar om hennes uppväxt, hennes betydelse för vår bild av julen och hur det kunde vara att vara kvinna och familjeförsörjare i Sverige kring förra sekelskiftet.

Äventyret Superkronan – Skeppsbygget

Dyk in och lär och lek om regalskeppet Kronan och livet i 1600-talets Sverige på ett lekfullt och lärorikt sätt.

Superkronan är utställningen som är byggd för barn efter idéer och önskemål av barn. Under den här visningen går vi på upptäcktsfärd de olika miljöerna i utställningen och jämför med vår egen tid. Vi luktar på kryddorna, kikar in hos båtsmannen, kollar i labbet och pratar om olika yrken på byggplatsen. Kanske provar vi till och med att ladda en kanon! Varför byggdes Kronan? Varför exploderade hon? Hur var det att leva och arbeta ombord? Hur det var att vara barn då jämfört med nu? Vad hände om man blev sjuk? Vad brukade man äta? Gick man i skolan? Vad skulle föremål från vår tid skulle berätta om oss? Inga frågor är för små!

Praktisk information