Senaste nytt från borgprojektet

8 maj 18:00 – 19:30 

Ölands ringborgar och den laborativa fältarkeologin: Om vad som gjorts innan arkeologerna börjat gräva, vad som ska undersökas i projektet och hur. 

Med Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet.

La description

Ölands ringborgar och den laborativa fältarkeologin

Professor Sven Isaksson berättar under kvällen om vad som ska undersökas i projektet och hur. Han berättar dessutom om vad som gjorts innan arkeologerna börjat gräva.

Klimatförändringar, smittsamma sjukdomar och krigföring har varit i fokus inom arkeologisk forskning tidigare. Det finns dock få studier, om ens några, som har haft tillräckligt hög upplösning i tid och rum för att kunna åskådliggöra deras effekter på förhistoriska samhällen i detalj. Huvudsyftet med forskningsprogrammet ”Kris, konflikt och klimat” är därför att göra just detta. Vi ska undersöka en period känd för klimatförändringar, konflikter och samhällskriser, 300-700 e. Kr., inom en mycket väldefinierad geografisk region: Öland. Vi siktar dessutom in oss på ett av de mer framträdande inslagen i den öländska fornlämningsmiljön från denna tid, nämligen ringborgarna. För att kunna ta fram de högupplösta data vi behöver för att klarlägga deras olika användningsfaser, deras funktioner och samhälleliga roll i relation till samhällskriser och klimatförändringar kommer vi att ta hjälp av en lång rad laborativa analystekniker och metoder.

Forskningsprogrammet håller på i åtta år (2023-2030) och vi har precis börjat. Föredraget kommer därför att handla lite om sådant vi tänker göra, men framför allt om sådant som vi har gjort innan vi börjat gräva.

Forskningsprogrammet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum, med professor Kerstin Lidén vid Stockholms universitet som projektledare.

Maître de conférences

Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet.

Instructions d'achat et de réservation 

remplir Quantité personnes au prix.
Cliquez sur date.
Cliquez sur le temps (visible après avoir cliqué sur la date).
Cliquez sur "Réserver maintenant".
Lorsque vous avez terminé vos achats ou que vous souhaitez simplement vérifier vos achats, cliquez sur le panier en haut de la liste.
Ensuite, vous payez ou choisissez de continuer vos achats.
Si dans le panier vous voulez regretter et supprimer quelque chose, maintenez le pointeur de la souris sur la petite croix rouge à côté de l'image et cliquez sur "Supprimer".

Avis

Il n’y a pas encore d’avis.

Soyez le premier à laisser votre avis sur “Senaste nytt från borgprojektet”

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *