Biografiska uppgifter

  Jenny Nyström föddes i Kalmar den 13 juni 1854 och var dotter till folkskolläraren och kantorn i Slottskyrkan Daniel Nyström och hans hustru Annette f. Bergendahl. De bodde i tomt nr 176 B, nuvarande kv. Bläckan 2, på Norra vägen 6, i stadsdelen Malmen, där de hyrde en lägenhet på 4 rum en trappa upp och ett stort rum på nedervåningen. I grannhuset bodde Jenny Nyströms morfar, mältaren Jonas Bergendahl.

  1856 flyttade familjen Nyström till Malmbrogatan, fastighet nr 10. 1857 flyttade de tillbaka till kv. Bläckan. Denna gång till tomt nr 179, där Jennys morfar bodde, som hade två boningshus. Jenny Nyström beskriver sin barndom i Kalmar som "ljus och lycklig".

  Jenny Nyström hade fyra syskon. Emil emigrerade till Amerika och försvann. Systern Augusta dog ung i tuberkulos. Leonard dog vid 19 års ålder och Axel emigrerade till USA där han blev pianostämmare. Axel gick på Musikaliska Akademien i Stockholm.

  Den 30 november 1863 flyttade familjen Nyström till Göteborg. Daniel Nyström fick plats som förste lärare vid Carlgrenska skolan i Majorna. Jenny Nyström minns när hon kom dit.

  "I början fann jag min vistelse i Göteborg mycket tråkig, när jag ej hade några lekkamrater, och när jag fick sådana, gjorde de bara livet surt för mig, då de härmade min kalmardialekt. Jag kunde ju inte tala rent - jag skorrade... Nog längtade jag ofta tillbaka till Kalmar och till mina små lekkamrater där och då till dessa trevliga väderkvarnar, i vars vingar vi hängde, då det ej blåste allt för hårt, och efter uthustaket där vi brukade sitta och sola oss, och efter morfars gamla trädgård med groddammen m.m.".

  1868-69 gick hon i Kjellbergska skolan där hon lärde sig språk. Därefter började hon på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola. Det var en av lärarna, Fredrik Wohlfart, som inspirerade Jenny Nyström till att måla tomtar. 1871 illustrerade hon Viktor Rydsbergs saga "Lille Viggs Äfventyr på julafton", där en julvätte förekommer. Viktor Rydberg fick se hennes illustrationer och tyckte om det han såg. Teckningarna skickades till Bonniers förlag utan åtgärd. År 1874 skrev Jenny Nyström till förlaget och begärde att få tillbaka teckningarna. Boken gav ut 1875 på Torsten Hedlunds förlag. Den har därefter utkommit i en mängd upplagor och översatts till olika språk.

  1873 antogs Jenny Nyström som elev vid Konstakademien i Stockholm. Hon studerade i Stockholm i åtta år. Det var de klassiska idealen som var tongivande vid Akademien vid den tiden. Eleverna var beroende av stipendier, belöningar och medaljer för sina studier och sin försörjning. Hon blev med dagens språkbruk sponsrad av välgörare som grosshandlare James Dickson i Göteborg, S. A. Hedlund och Handelstidningens i Göteborg chefredaktör. Mellan 1880 till

  1888 arbetade Jenny Nyström som illustratör för Ny Illustrerad tidning. Mellan 1886 och 1893 var hon medarbetare i Svea.

  Under tiden vid Akademien var det den kungliga medaljen som gav möjligheter till utlandsstipendier och framgång för eleverna. De motiv som rankades högst var de bibliska, mytologiska och historiska sist kom folklivsskildringar, landskapsmåleri och stilleben.

  1878 deltog Jenny Nyström med en målning på temat "Den barmhärtige samariten". Hon fick 200 kronor i belöning. 1880 var hon med i tävlingen och motivet var "Loke fängslas av asarna". Hon fick då 300 kronor i belöning. År 1881 var ämnet "Gustav Vasa inför Kung Hans". Hon fick som första kvinna den kungliga medaljen. Hon delade den med Richard Hall.

  1880 träffade hon sin blivande man Daniel Stoopendaal vid en studentkonsert i Katarina kyrka i Stockholm. Han var medicine studerande.

  Den 1 juli fick hon 1000 kronor från Akademiens särskild understödsfond och kunde resa till Paris 1882. Vid den tiden var det många svenska konstnärer som bodde i Paris såsom Carl Larsson, hans hustru Karin och Anders Zorn. Hon skrev in sig vid Académie Colarossi i november sedan tog hon kontakt med Académie Julian. Hon kom inte in på den franska konstakademien. Den var avsedd för män. Under tiden i Paris målade hon flitigt för att komma med på Salongen. Hon illustrerade även den första svenska barnboken Barnkammarens bok 1 på Fahlcrantz och Co:s förlag samt arbetade för andra förlag i Sverige.

  1884 fick hon ett stipendium på 3000 kronor och kunde åka hem från Frankrike. Hon var med på Salongen i Paris med sitt självporträtt och Från min atelier i Paris. Hon målade Konvalescenten, Fransk bondgumma och Gossporträtt. Hon tog kontakt med Bonniers förlag med förslaget att ge ut vykort. På hösten förlovade hon sig med Daniel Stoopendaal.

  1885 var hon återigen med i Salongen med pastellen Gammal kvinna i Creuze. Hon deltog i en utställning på Blanches galleri i Stockholm och illustrerade Åbergs historieberättelser för beijers förlag.

  1886 återvände hon till Sverige på nyåret. Hon gick med i Konstnärsförbundet och arbetade för olika förlag.

  Den 24 maj 1887 gifte hon sig med Daniel Stoopendaal. Den 25 juni 1893 föddes sonen Curt.

  Daniel Stoopendaal var sjuk hela livet och blev inte klar sin utbildning. Han dog 1927. Det var Jenny Nyström som var familjeförsörjare. År 1911 skrev hon kontrakt med Axel Eliasson för kortproduktion. På 1940-talet tecknade hon juldukar och julbonader för Stråhlin & Persson i Korsnäs. 1942 flyttade hon till Traneberg. Hon avled den 17 januari 1946 och begravdes på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.

  Barbro Johnsson

  1.antikvarie

  Jenny Nyström och Curt Stoopendaalstiftelsen

  Källa: Jenny Nyström konstnärinna av Gunnel Forsberg Warringer. 1992.