Första advent

  Kyrkoåret inleds med första söndagen i advent.

  Det första ljuset av de fyra adventsljusen tänds i väntan på julen. I Mellansverige började en sed där man tog in en liten gran till advent och placerade fyra ljus i den. Ett ljus för varje adventssöndag. Den spred sig till norra Sverige och till sist nådde den södra delen av landet. Under 1930-talet blev det vanligare att sätta ljusen i en ljusstake av trä eller metall som kunde återanvändas år efter år.

  Adventsstjärnan

  Adventsstjärnan har sitt ursprung inom Herrnhut's brödraförsamling i Tyskland, där internatbarn på en missionsskola och de blivande teologerna vid Brödraförsamlingens internat vid Görlitz tillverkade de första adventsstjärnorna på 1880-talet i papper. De använde dem för utsmyckning i de byggnader där de bodde. Stjärnorna var klotformiga med taggar åt olika håll. Omkring år 1900 lät en pappershandlare i Herrnhut ta fram en stjärna med metallkropp och rörliga spetsar som var fästade på metallramar. Denna stjärna var lätt att förpacka och den gick att återanvända. Belysningen bestod av en liten fotogen- eller oljelampa, senare elektriskt ljus. Stjärnan som fanns att tillgå via missionsbokhandeln i Herrnhut nådde omvärlden. Stjärna tillverkad av Brödraförsamlingen i Herrnhut införskaffad advent 2005 via församlingen i Stockholm. 

  Den första adventsstjärnan kom till Sverige 1912 med professorskan Julia Aurelius som flyttade från Tyskland till Lund. I sitt föräldrahem hade hon sett en stjärna med herrnhutskt ursprung. Den hade en mängd taggar som var vita, röda och ljusgröna. När hon skulle gifta sig fick hon en stjärna i lysningspresent. Den var röd och vit, isärtagbar och hade en metallställning på vilken spetsiga papperskoner fästes. Därför kunde den lätt transporteras. Inuti metallställningen hängdes en fotogenlampa, senare en glödlampa. Julia Aurelius bidrog till att sprida adventsstjärnor till Sverige efter första världskriget. De hängdes upp i exempelvis dörröppningar, men inte i fönster på grund av sin storlek. En pappershandlare i Lund började importera adventsstjärnor från Tyskland på 1930-talet.

  Dessa tidiga stjärnor var femtaggade och platta, gula eller röda. Adventsstjärnan fick sitt stora genombrott i Sverige på 1940-talet då det nästan blev en explosion av adventsstjärnor i svenska hem. På den del platser kallas adventsstjärnan julstjärna och förknippas med Betlehemsstjärnan. Den hänges upp första söndagen i advent. Det finns variationer rörande hur länge den skall hänga uppe. Vissa personer tar den ned sista söndagen i advent, medan andra låter den hänga kvar över julen.

  Läs mer om Julia Aurelius som införde adventsstjärnan till Sverige.