Julbocken

    Det finns två traditioner som hänger samman med Julbocken. Den ena hör till Nikolaus som kommer med presenter till barnen den 6 december i Tyskland. Han har då en djävul i släptåg som är utklädd med horn och päls så att han liknar en bock. Den andra vill härleda julbocken till de svenska legosoldaternas juldanser i Konstantinopel på 900-talet. Den bysantiske kejsaren Konstantin VI regerade mellan 913 och 959 e Kr. Han har efterlämnat en skildring av de nordiska soldaternas liv där. En jul paraderade de för sin herre uppdelade på två avdelningar. I varje avdelning ingick två soldater som var utklädda med pälsar med skinnet utåt och med djurmasker för ansiktet. De hade sköldar och stakar med vilka de slog på sköldarna alltmedan de dansade runt och skrek 'jul, jul'. Den nordiske julbocken Sentida nordiska julbockar har brukat utstyras såsom i berättelsen ovan. Det kunde också vara två män som agerade fram och bakdel på julbocken. Den bakre delen ägnade sig åt sparkar och skutt medan den främre skötte getabockshuvudet.

    I Mellansverige förekom att någon tillverkade en stomme till en julbock gjord av trä. Den försågs med en rörlig underkäke. Bocken kunde då gapa och räcka ut en lång, röd tunga, när man drog i en pinne som var fästad i hakan på bockhuvudet. Bockdramatik Julbocken följdes på sin vandring i byn eller staden av ett sällskap med ungdomar som var utklädda. På Öland utförde de ett effektfullt skådespel i stugorna. De kunde sjunga en sång utanför stugan som lät: Goder afton, Goder afton, båd´ herre och fru. Vi önskar eder alla en fröjde full jul. När de blev insläppta fortsatte sjungandet. Och fadern och sonen de byggde en båt, De byggde därpå uti femton år. Så lade de bocken i båten. Och fadern och sonen de skulle gå vall, Så hitta' de en bock i den långa tall. Och fadern han ladda och sonen han sköt, Så hastigt den bocken åt jorden stöp. Varvid någon avlossade ett löst skott med en pistol eller så skrek någon i sällskapet 'Pang'. Bocken sjönk då ihop i en hög på golvet i ryckningar och låg sedan död. Då fortsatte sjungandet. De höljde på bocken en kappa blå, Det gjorde de för den bocken var grå. De höljde på bocken en kappa röd, Det gjorde de för den bocken var död.

    Och innan den bocken han bliver hemkörd Så kostar det bonden fem hundrade ök. Och innan den bocken han kommer i salt Så kostar det bonden fem hundrade mark. Och bocken for upp och raska sitt skägg Och slog sen sitt huvud mot var femte vägg Så lade de bocken i båten! Därefter rusade bocken upp med en hiskelig fart medan barn och kvinnor skrek. Han for runt i rummet, stångade husbondfolket i rumpan med hornen och vänslades med pigorna. Sedan var det dags för husmor att hämta en korg med matvaror och fadern gick efter brännvinsflaskan, varvid kören sjöng en sång. Haven tack, haven tack för en redlig skänk och vandrade vidare till nästa gård. Troligtvis var det någon gång på 1700-talet som julbocken gjorde entré i de borgerliga hemmen släpandes på en julklappssäck. På 1870-talet fick han överlämna julklappsutdelningen till tomten.

    Text: Barbro Johnsson